Πώς έχει κινηθεί η Wall Street από τα χαμηλά της πανδημίας

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της εξ αιτίας της πανδημίας του COVID-19, καθώς η παγκόσμια οικονομία έκλεισε ξαφνικά στις αρχές του 2020.

Έκτοτε – από τα τέλη Μαρτίου του 2023 – ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, S&P 500, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 76%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχει καταγράψει κέρδη 72,3%. Ο τεχνολογικός, Nasdaq Composite, έχει καταγράψει άνοδο άνω του 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Dow Jones Market Data.

Οι μολύνσεις με COVID-19 που άρχισαν να επεκτείνονται στις αρχές του 2020 και ο πανικός που προκλήθηκε εξ αιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας έστειλαν στα τάρταρα τους δείκτες των χρηματιστηρίων, σε μία μεγάλη πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Dow industrial έχασε πάνω από 1.000 μονάδες – καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Το ξεπούλημα τίτλων εντάθηκε στα μέσα Μαρτίου, με τον Dow να μπαίνει στην περιοχή του bear-market – καταγράφοντας δηλαδή απώλειες άνω του 20% σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του προηγούμενου μήνα – στις 10 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 έχανε περίπου το 34% της αξίας του μέσα σε περίπου ένα μήνα – διαγράφοντας τα κέρδη τριών ετών.

Παρόλα αυτά, ένα κύμα στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και μίας έκτακτης περικοπής επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19, περιόρισε την περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών.

Ο S&P 500 χτύπησε ιστορικό ρεκόρ τον επόμενο Αύγουστο και συνέχισε τους επόμενους μήνες να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το 2021, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν τη χρονιά με σημαντικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να εμπιστεύονται τις αγορές, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε με την επίθεση στο Καπιτώλιο και χαρακτηρίστηκε από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τον υψηλό πληθωρισμό, τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας και τις μεταλλάξεις, Όμικρον και Δέλτα του COVID.

Τα σημαντικά προβλήματα ξεκίνησαν όταν μπήκε το 2022. Τότε, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν , καθώς η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν ένα μεγάλο γύρο αυξήσεων επιτοκίων για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό δημιουργώντας ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Στη νευρικότητα συνέβαλε, φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, που τελικά εγκαταλείφθηκε απότομα στα τέλη της χρονιάς. Οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν πέρυσι τη χειρότερη χρονιά τους από την κρίση του 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ