Το σχεδιασμό του δικτύου 6G ξεκινά ο Λευκός Οίκος

Φωτογραφία: Shutterstock

Συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης, επιχειρηματιών και μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας οργανώθηκε στο Λευκό Οίκο ώστε να συζητηθούν οι στρατηγικές ανάπτυξης του δικτύου ασύρματης τεχνολογίας επόμενης γενιάς, του 6G, αλλά και των μαθημάτων που μας δίδαξε η εμπειρία του 5G.

Είναι προφανές ότι η διάθεση του 6G απέχει πολλά χρόνια ακόμα, όμως η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης γίνεται στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου» με την Κίνα και την πρόθεση των ΗΠΑ να ηγηθούν του τομέα ασύρματης συνδεσιμότητας. Επίσης, στόχος της Ουάσιγκτον είναι να προετοιμαστεί προσεκτικά για τις νέες τεχνολογίες, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και γενικότερα την οικονομία.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε να εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα από νωρίς», δήλωσε αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να «διδαχθεί από τα μαθήματα του 5G σχετικά με τη σημασία που έχει η έγκαιρη προετοιμασία και η ανθεκτικότητα», πρόσθεσε.

Σε σύγκριση με το 4G, η νέα τεχνολογία 5G υπόσχεται πολύ ενισχυμένη απόδοση όσον αφορά τις ταχύτητες, την αξιοπιστία και το μηδενικό χρόνο καθυστέρησης, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες εφαρμογές – από χειρουργικές επεμβάσεις και πιο ασφαλείς μεταφορές έως και προχωρημένα βιντεοπαιχνίδια.

Παρότι η υποδομή για την ανάπτυξη του 5G στις ΗΠΑ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – οι τελευταίοι πάροχοι λάνσαραν τις υπηρεσίες 5G το 2022 – η υιοθέτησή του από τους καταναλωτές έχει χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που είχε το 4G.

Αμερικανικές εταιρείες ερευνών προβλέπουν ότι έως τα τέλη του 2023, πάνω από 270 εκατομμύρια συνδρομητές θα χρησιμοποιούν 4G σε σύγκριση με λίγο περισσότερους από 170 εκατομμύρια συνδρομητές που θα χρησιμοποιούν 5G.

Κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν ήδη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στο νέο δίκτυο. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Κίνα δεν είναι συγκρίσιμη με τις ΗΠΑ ή άλλες Δυτικές χώρες, καθώς το Πεκίνο έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Η πιο περιορισμένη χρήση του 5G στις ΗΠΑ αποδίδεται επίσης και στο γεγονός ότι η σχετική υποδομή αναπτύχθηκε πιο αργά από το αναμενόμενο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα να είναι λιγότερα ισχυρά και οι καταναλωτές να μη θέλουν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για το 5G. Ενώ αρκετοί καταναλωτές δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη σύνδεση 4G.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα είναι το 6G. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνδυάζει στοιχεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το προχωρημένο λογισμικό, τις υπηρεσίες cloud, τους προχωρημένους ημιαγωγούς ώστε τα δίκτυα να υποστηρίζουν εφαρμογές σχετικά με την υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, το νερό και τη γεωργία.

Επίσης, η προσοχή που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο 6G μπορεί να δυσκολέψει περισσότερο τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πείσουν τους καταναλωτές του σήμερα να πληρώσουν για την υπάρχουσα υπηρεσία 5G.

ΣΧΕΤΙΚΑ