Τι θα γίνει αν η αμερικανική οικονομία χρεοκοπήσει

Αμερικανική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα είναι «ψυχολογική» και ότι «δε σημαίνει τίποτα» καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να μη συμβιβαστούν με τον Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, μία πληθώρα οικονομολόγων και αναλυτών διαφωνούν κάθετα με τον πρώην Πρόεδρο. Όπως εξηγούν, ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα έχει άμεσες και σημαντικές συνέπειες.

Πρώτα απ’ όλα, θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυνατότητα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης να πληρώνει εγκαίρως τους λογαριασμούς της, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, καθώς και έντονες αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε μία παρόμοια κατάσταση το 2011 φτάνοντας μία ανάσα από τη χρεοκοπία. Τότε, η S&P Global Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί την ανώτατη βαθμίδα από τη Fitch και τη Moody’s, κάτι που δεν αποκλείεται να αλλάξει όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο.

Οι επενδυτές θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα ανησυχήσει πολύ τη Wall Street. Βέβαια, κάποιες εντάσεις στην αγορά έχουν ήδη φανεί στις τιμές των ομολόγων και στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των δανείων, ιδίως των στεγαστικών.

Το θέμα του χρέους θα μπορούσε να χτυπήσει άμεσα τα Αμερικανικά νοικοκυριά. Οι επενδύσεις θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα, καθώς σε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι πιθανό να χαθεί ακόμα και το ένα τρίτο της αξίας των μετοχών, σβήνοντας περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο τον νοικοκυριών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s Analytics.

Μία μακροπρόθεσμη συνέπεια από ενδεχόμενη στάση πληρωμών είναι η ύφεση, που θα ταράξει την παγκόσμια οικονομία, στοιχίζοντας πολλές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s Analytics, αν η χρεοκοπία συνεχιστεί για μήνες, τότε θα χαθούν τουλάχιστον 7,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Καλιφόρνια θα χάσει 841.600 θέσεις, το Τέξας 561.700 και η Φλόριντα άλλες 474.700 θέσεις εργασίας.

Ισχυρό πλήγμα θα δεχτεί και η αγορά ακινήτων, με το κόστος να αυξάνεται κατά 22%, ενώ το κόστος για δάνεια 30ετίας θα ακριβύνουν κατά 8%. Οι πωλήσεις ακινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 23%.

Η χρεοκοπία θα επηρεάσει άμεσα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς. Περίπου 66 εκατομμύρια συνταξιούχοι και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δε θα λάβουν τα επιδόματά τους. Οι πληρωμές – 25 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα – δε γίνονται αν το υπουργείο Οικονομικών δε διαθέτει αρκετή ρευστότητα.

Επίσης, σε πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα καθυστερήσουν οι πληρωμές και σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και άλλο 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στο στρατό.

Από τη στάση θα επηρεαστούν και οι πληρωμές της κυβέρνησης στις Πολιτείες, αλλά και οι πληρωμές για τους τομείς υγείας και ασφάλισης εκατομμυρίων πολιτών στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ