Στον «Ψυχρό Πόλεμο» της τεχνολογίας, η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ σε ένα τομέα

Κίνα/ Φωτογραφία AP

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας – των δύο οικονομικών υπερ-δυνάμεων – έχει εξελιχθεί σε μία μάχη ανάμεσα στην οικονομική ανεξαρτησία και το βαθύ κρατισμό.

Οι διπλωμάτες παλεύουν να διατηρήσουν τη σταθερότητα στον κόσμο και την ανταλλαγή κεφαλαίων ανάμεσα στις δύο χώρες και, από την άλλη, μαίνεται μία άγρια μάχη για το ποιος θα ελέγχει την τεχνολογία που θα καθορίσει τον 21ο αιώνα.

Σε αυτή τη μάχη, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν τις Κίνας: οι μπαταρίες. Οι Κινεζικές εταιρείες – που στηρίζονται από το κράτος – κυριαρχούν στον τομέα της ανάπτυξης μπαταριών για ηλεκτρικών αυτοκίνητα, από την εξόρυξη των απαραίτητων μεταλλευμάτων έως και την ίδια την κατασκευή των μπαταριών.

Έως ότου οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καταφέρουν να φτιάχνουν μπαταρίες στο εσωτερικό ή να εισάγουν πρώτες ύλες από φιλικές χώρες, θα εξαρτώνται από τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με το Πεκίνο.

Εδώ και 40 χρόνια, η Κίνα είχε ανάγκη από τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες για να αναπτύξει την εσωτερική παραγωγή με τη βοήθεια συμπράξεων. Όμως, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στον Ασιατικό γίγαντα έχει εκτοξευτεί, η εικόνα αλλάζει. Το Πεκίνο προωθεί τα τοπικά προϊόντα και οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες – που ούτως ή άλλως βασίζονται στις Κινεζικές μπαταρίες για να φτιάξουν ηλεκτρικά οχήματα – χάνουν διαρκώς μερίδιο αγοράς.

Ο νικητής αυτού του πολέμου της μπαταρίας δε θα ελέγξει μόνο την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά θα μπορέσει να δημιουργήσει και χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η Κίνα εργάζεται για να κυριαρχήσει στον τομέα των μπαταριών ήδη από το 2015, όταν η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος δημιούργησε τη σχετική Επιτροπή για την ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Και σε μία στιγμή που οι Κινεζικές εταιρείες έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στον τομέα των μπαταριών, οι ΗΠΑ παλεύουν να αντιστρέψουν αυτή την τάση, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η μόνη λύση είναι οι επενδύσεις σε κάθε τομέα και στάδιο της εν λόγω παραγωγής.

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο εξόρυξης λιθίου στη Νεβάδα. Όμως, η εξόρυξη και η επεξεργασία είναι δύσκολη και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν κρατήσει την αμερικανική παραγωγή μόλις στο 1% της παγκόσμιας.

Για να δώσουν ώθηση στην παραγωγή, οι εταιρείες σπεύδουν να εξορύξουν λίθιο από την Καλιφόρνια, με τους γεωλόγους να εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο σημείο θα μπροούσε να δώσει πρώτη ύλη για την κατασκευή 7,5 εκατ. μπαταριών το χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουν την Κίνα, υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που προβλέπουν ότι οι Αμερικανικές εταιρείες θα τα καταφέρουν, εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο. Όπως λένε, οι πιέσεις της κυβέρνησης για περισσότερες εξορύξεις θα κάνει την πρώτη ύλη πολύ φθηνότερη, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο για αμερικανικές και άλλες δυτικές εταιρείες να μπουν στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ