Η κατασκευάστρια των iPhone το γυρίζει… στα αυτοκίνητα

Foxconn

Η Foxconn, κατασκευάστρια των iPhone, στοιχηματίζει πλέον στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επαναπροσδιορίζει κάποιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς εισέρχεται σε μία νέα εποχή «παγωμένων σχέσεων» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο, BBC, ο Πρόεδρος της εταιρείας, Γιουνγκ Λιου, περιέγραψε τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ταϊβανέζικη εταιρεία.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η Foxconn θα μεταφέρει κάποιες αλυσίδες εφοδιασμού εκτός Κίνας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το προϊόν που θα φέρει ανάπτυξη στην εταιρεία τις επόμενες δεκαετίες.

Και καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ – παρά την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ο κ. Λιου τόνισε ότι η Foxconn πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα…

Εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα ανάμεσα στους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, ωστόσο τόνισε ότι «ως επιχείρηση, ως διευθύνων σύμβουλος, πρέπει να σκεφτώ το χειρότερο σενάριο».

Τα σενάρια στα οποία αναφέρεται ο κ. Λιου περιλαμβάνουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να μπλοκάρει την Ταϊβάν ή ακόμα χειρότερα να εισβάλει στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Μάλιστα, ο κ. Λιου είπε ότι κάποιες γραμμές παραγωγής, κυρίως αυτές που σχετίζονται με «προϊόντα εθνικής ασφάλειας» ήδη μετακινούνται από την Κίνα στο Μεξικό και το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με το BBC, κατά πάσα πιθανότητα αναφερόταν στα data centres, που συχνά περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Foxconn ή Hon Hai Technology Group, όπως είναι το επίσημο όνομά της, ιδρύθηκε το 1974 και έφτιαχνε θήκες για τηλεοράσεις. Πλέον είναι από τις ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο με ετήσιο τζίρο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι γνωστή για την κατασκευή περισσότερων από τα μισά προϊόντα της Apple – από το iPhone έως τους iMacs – όμως μεταξύ των πελατών της είναι και άλλες κολοσσιαίες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Sony, η Dell και η Amazon.

Για δεκαετίες, η εταιρεία έχει θριαμβεύσει συνεργαζόμενη με πολυεθνικές, οι οποίες σχεδιάζουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κατασκευάζουν στην Κίνα και, στη συνέχεια, τα πωλούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, το τελευταίο διάστημα, η Ταϊβάν έχει βρεθεί στο επίκεντρο του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Από τη μία πλευρά, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, επαναλαμβάνει την ανάγκη «επανένωσης» της Ταϊβάν με την Κίνα και από την άλλη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει υποσχεθεί να στηρίξει την Ταϊβάν σε περίπτωση Κινεζικής επίθεσης.

Η αντιπαράθεση αυτή έχει επηρεάσει πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα, τις κατασκευάστριες ημιαγωγών, αλλά και τη Foxconn.

ΣΧΕΤΙΚΑ