Συνεχίζει τις πωλήσεις ρωσικού αερίου η Shell

Φωτό: Shutterstock

Η Shell συνεχίζει να εμπορεύεται ρωσικό αέριο, πάνω από ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις του πετρελαϊκού κολοσσού ότι αποχωρεί από την αγορά ενέργειας της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της Global Witness, η εταιρεία εμπλέκεται στο εμπόριο σχεδόν τους ενός ογδόου του ρωσικού αργού που διακινείται μέσω θάλασσας, όπως προκύπτει από στοιχεία του 2022.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέγκ Ουστάνγκο, κατηγόρησε τη Shell ότι δέχεται «ματωμένα χρήματα». Ενώ η εταιρεία, από την πλευρά της, απάντησε ότι οι συναλλαγές είναι το αποτέλεσμα «μακροχρόνιων δεσμεύσεων και συμβάσεων» της εταιρείας και δεν παραβιάζουν το νόμο ούτε τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με το BBC, στις 9 Μαΐου, ένα τεράστιο τάνκερ με δυνατότητα μεταφοράς άνω των 160.000 κυβικών μέτρων αερίου σε υγρή κατάσταση – το γνωστό LNG – έφυγε από το λιμάνι της Σαμπέτα, που βρίσκεται στη βόρεια Ρωσία. Το φορτίο αγοράστηκε από τη Shell πριν ξεκινήσει για τον τελικό του προορισμό που ήταν το Χονγκ Κονγκ. Είναι το ένα από τα οκτώ φορτία που αγόρασε φέτος η Shell από τη Yamal.

Πέρυσι, η Shell πραγματοποίησε το 12% του ρωσικού εμπορίου LNG μέσω θαλάσσης, όπως υπολογίζει η Global Witness, ενώ ήταν και μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εμπόρων ρωσικού εμπορίου LNG μέσω θαλάσσης.

Το Μάρτιο του 2022, τις εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Shell ζήτησε συγγνώμη για την αγορά φορτίου ρωσικού πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από το εμπόριο πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, θα πουλήσει τα βενζινάδικα και όλες τις επιχειρήσεις στη Ρωσία, καθώς και ότι θα ξεκινούσε την «σταδιακή απόσυρση από τα Ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τους αγωγούς αερίου και το LNG», προειδοποιώντας ωστόσο ότι επρόκειτο για μία «περίπλοκη διαδικασία».

Έκτοτε έχει διατηρήσει τα φορτία LNG από δύο ρωσικά λιμάνια, το Γιαμάλ και το Σακαλίν στην Άπω Ανατολή.

Η Shell ήταν μειοψηφικός εταίρος στο αγωγό αερίου του Σακαλίν, όμως εγκατέλειψε την επένδυση το Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς αφότου η ρωσική κυβέρνηση μετέφερε το μετοχικό της κεφάλαιο σε μία τοπική επιχείρηση – και έκτοτε δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο από το Σακαλίν.

Ωστόσο, τιμά ακόμα το συμβόλαιο με τη ρωσική εταιρεία, LNG, τη Novatek, που την υποχρεώνει να αγοράζει 900.000 τόνους το χρόνο από το Γιαμάλ έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Η Novatek είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας και οι φόροι που αποδίδει στο κράτος αποτελούν μία πολύ σημαντική συμβολή στον προϋπολογισμό της ρωσικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ