Έντονες ανησυχίες στην Κίνα από τον αρνητικό πληθωρισμό

Κόσμος στην Κίνα/ Φωτογραφία AP

Σε αποπληθωρισμό βρίσκεται πλέον η Κινεζική οικονομία, καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Ο επίσημος δείκτης κατέγραψε πτώση 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο της περυσινής χρονιάς.

Τα νέα δεδομένα – σύμφωνα με τους αναλυτές – εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αναβιώσει την οικονομία. Ενώ τα στοιχεία έρχονται μία μέρα μετά τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές που έδειξαν μεγάλη πτώση, δημιουργώντας ερωτήματα για την ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία.

Και όλα αυτά ενώ η δεύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ολοένα αυξανόμενο χρέος των τοπικών κυβερνήσεων, αλλά και σημαντικές προκλήσεις στην αγορά ακινήτων.

Η ανεργία των νέων, που κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ, παρακολουθεί επίσης πολύ στενά από τους ειδικούς, καθώς 11,58 εκατομμύρια απόφοιτοι Πανεπιστημίου αναμένεται φέτος να μπουν στην αγορά εργασίας.

Η πτώση των τιμών δυσχεραίνει την προσπάθεια της Κίνας να μειώσει το χρέος της – γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις, όπως την επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες είδαν μία έκρηξη στις καταναλωτικές δαπάνες, αφού τελείωσαν οι περιορισμοί του κορονοϊού. Οι άνθρωποι που είχαν αποταμιεύσει χρήματα μπορούσαν ξαφνικά και ήθελαν να ξοδέψουν, ενώ οι επιχειρήσεις έδιναν μάχη να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα των οποίων η προσφορά ήταν περιορισμένη – σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πυροδότησε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό όμως δε συνέβη στην Κίνα, όπου οι τιμές δεν αυξήθηκαν ενώ η οικονομία έβγαινε από τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα στον κόσμο. Ο πληθωρισμός, μάλιστα, υποχώρησε το Φεβρουάριο του 2021.

Η αλήθεια είναι ότι η Κινεζική οικονομία βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού εδώ και μήνες, με μηδενικό πληθωρισμό στις αρχές της χρονιάς, εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης. Ενώ και οι τιμές που χρεώνουν οι Κινέζοι κατασκευαστές – γνωστές ως τιμές παραγωγού – επίσης κινούνται πτωτικά.

Ο αποπληθωρισμός είναι γενικά σημαντικό πρόβλημα για μία οικονομία. Με εξαίρεση το ότι ο αποπληθωρισμός στην Κίνα μειώνει συνολικά τον παγκόσμιο πληθωρισμό, δεν υπάρχουν άλλα θετικά σε αυτό.

Κατ’αρχάς οι μειωμένες τιμές των Κινεζικών προϊόντων επιβαρύνουν σημαντικά τους παραγωγούς και κατασκευαστές σε άλλες χώρες. Αυτό, φυσικά, επηρεάζει τις επενδύσεις και τελικά μειώνει την απασχόληση.

Μία περίοδος αποπληθωρισμού στην Κίνα θα επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες. Είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά για ενέργεια, πρώτες ύλες και τρόφιμα επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις παγκόσμιες εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ