Το Βιετνάμ δίνει στις ΗΠΑ μία εναλλακτική για την Κίνα

Joe biden-Φωτογραφία AP

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφυγε από το Βιετνάμ την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώνοντας μία σύντομη επίσκεψη που αύξησε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ανόι στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Οι πρώην εχθροί πρόσφατα αναβάθμισαν και τις διπλωματικές τους σχέσεις στο πλαίσιο μίας «στρατηγικής συνεργασίας», που είναι μία συμβολική κίνηση, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι ουσιαστικά δείχνει την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μία στιγμή που η Αμερική αναζητά ένα σύμμαχο στην Ασία για να αντισταθμίσει τις πολικές εντάσεις με την Κίνα και, ταυτόχρονα, να προωθήσει τις τεχνολογικές της φιλοδοξίες, ειδικά στην παραγωγή ημιαγωγών.

Κολοσσοί της τεχνολογίας, από την Apple έως την Intel, έχουν ήδη πιέσει την κυβέρνηση να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Βιετνάμ.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μία «ιστορική συμφωνία» μεταξύ της Boeing και της Vietnam Airlines ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η Boeing ανακοίνωσε ότι η Vietnam Airlines θα αγοράσει 50 737 Max.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν έγινε μετά τη Σύνοδο της G20 στην Ινδία και ήταν η πρώτη Αμερικανού Προέδρου από το 2019 όταν επισκέφτηκε τη χώρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο μίας σχετικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2013.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αγαθά αξίας 127,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Βιετνάμ το 2022, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2021 ήταν 101,9 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2020 ήταν 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρυσι, το Βιετνάμ έγινε ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ από τη δέκατη θέση που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια.

Το Βιετνάμ είναι από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι ανάπτυξη στη χώρα θα επιβραδυνθεί φέτος στο 5,8% από το 8% πέρυσι, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις χώρες του εξωτερικού.

Το νούμερο αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από την μέση πρόβλεψη για ανάπτυξη του πλανήτη στο 3%, αλλά και αισθητά υψηλότερο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ