Καμπανάκι κινδύνου από τη Moody’s για την αμερικανική οικονομία

Αμερικανική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Ενδεχόμενο «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης θα «βαθμολογηθεί αρνητικά» όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης, Moody’s.

Η Moody’s είναι ο τελευταίος σημαντικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την ανώτατη βαθμολογία για την αμερικανική οικονομία, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενδεχόμενο «κλείσιμο» θα δείξει μία πολιτική δυσλειτουργία που θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Όπως εξηγούν στο σημείωμά τους οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενο κλείσιμο δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές ομολόγων, «θα καταδείξει όμως την αδυναμία των αμερικανικών θεσμών και της κυβέρνησης γεγονός που δεν αντανακλά μία βαθμολογία Aaa που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Ταυτόχρονα, ένα παρατεταμένο «κλείσιμο» θα διαταράξει τις αμερικανικές οικονομικές και χρηματιστηριακές αγορές, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Και καθώς αυτό συμβαίνει λίγους μόνο μήνες αφότου οι ΗΠΑ έσπασαν το ανώτατο όριο χρέους «ενδεχόμενο κλείσιμο της κυβέρνησης θα καταδείξει τους περιορισμούς που φέρνει η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στην αμερικανική οικονομική πολιτική σε μία περίοδο αδυναμίας, που προέρχεται από τα ελλείμματα και το αυξημένο χρέος», υποστηρίζει η Moody’s.

Αν οι νομοθέτες στις ΗΠΑ δε συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αντίστοιχη προειδοποίηση για την αμερικανική οικονομία είχε εκδώσει και η Fitch Ratings στις αρχές της χρονιάς. Και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν μία καταστροφική χρεοκοπία το καλοκαίρι που μας πέρασε, η μάχη για αύξηση του ορίου χρέους ώθησε τη Fitch στο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας.

Η Moody’s επίσης σημειώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους, που αυξάνεται εξ αιτίας της αύξησης των επιτοκίων και τους χρέους, σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης να ασκήσει ευέλικτη πολιτική.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει, τέλος, ότι φαίνεται αρκετά δύσκολο να κινητοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη άνοδο των ελλειμμάτων, εξ αιτίας της πόλωσης.

Και καταλήγει ότι μελλοντικά θα είναι όλο και πιο δύσκολο να χαράσσεται δημοσιονομική πολιτική, καθώς θα οδηγεί σε νέα δημοσιονομικά ελλείμματα και αυξημένο κόστος επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ