Γιατί οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις βγάζουν δισεκατομμύρια από την Κίνα

Μαγαζιά στην Κίνα/ Φωτογραφία shutterstock

Οι μεγάλες ξένες επιχειρήσεις πλέον βγάζουν χρήματα από την Κίνα με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι επενδύουν, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τα χαμηλά επιτόκια και τα γεωπολιτικά προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μεγάλες αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Λίγες ώρες πριν την πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η Κίνα κατέγραψε έλλειμμα ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις ύψους 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους – πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία το 1998.

Αυτό, φυσικά, δείχνει ότι οι ξένες εταιρείες δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Κίνα και προτιμούν να τα βγάζουν έξω από την χώρα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ελβετική κατασκευάστρια μηχανημάτων, Oerlikon, η οποία πέρυσι απέσυρε από τη χώρα 250 εκατ. Ελβετικά φράγκα, περισσότερα από 277 εκατ. δολάρια. Και παρότι η Κίνα παραμένει σημαντική αγορά για την εταιρεία, που απασχολεί εκεί σχεδόν 2.000 υπαλλήλους και πραγματοποιεί σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων της.

Τα προβλήματα για την εταιρεία – και πολλές άλλες – ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν τα Πεκίνο επέβαλε τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα που καταρράκωσαν την αγορά, εξ αιτίας της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων.

Η πολιτική αυτή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κολοσσιαίων εταιρειών, όπως η Apple, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα iPhone της στην Κίνα. Έκτοτε ο τεχνολογικός κολοσσός μετέφερε κομμάτι της παραγωγής της στην Ινδία.

Ειδικοί αναλυτές εξηγούν ότι όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη λειτουργία και την παραγωγή τους εκτός της Κίνας εξ αιτίας των αυξανόμενων εμπορικών – και όχι μόνο – εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε, εδώ και καιρό, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε έναν «πόλεμο» για τα υλικά που χρειάζονται για την παραγωγή εξελιγμένων ημιαγωγών.

Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν την επιτοκιακή πολιτική της Κίνας, η οποία, σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου, δεν αύξησε τα επιτόκια της. Αντιθέτως, η κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε το κόστος δανεισμού, καθώς παλεύει να διασώσει τον – έτοιμο για κατάρρευση – τομέα του real estate.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα τελευταίο στοιχεία που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν. Κάποιες εταιρείες μπορεί να τραβάνε κέρδη από την Κίνα στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης επενδυτικής τους πολιτικής που προβλέπει την κεφαλαιοποίηση κάποιων κερδών που απέφεραν οι επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ