Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να μετανιώνει για τον «πόλεμο» στον ιδιωτικό τομέα

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Από το 2020, η Κίνα έχει επιβάλει πολύ αυστηρούς κανονισμούς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει επιβάλει τεράστιους περιορισμούς σε εταιρείες στον τομέα των ακινήτων που ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν εξ αιτίας χρεών, οδηγώντας σε ταχύτερη κρίση και κατάρρευση έναν ετοιμόρροπο τομέα.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο τρόμαξαν πάρα πολύ από την ένταση των μέτρων και την ταχύτητα της εφαρμογής τους, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την αγορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι πήρε πολύ ακραία μέτρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας πολιτικές, οι οποίες είχαν ως στόχο να περιορίσουν τους κινδύνους στην αγορά και να εξαφανίσουν τις μονοπωλιακές πρακτικές.

Την περασμένη εβδομάδα, διοργανώθηκε στην Κίνα το ετήσιο οικονομικό συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκαν όλοι οι ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ, αλλά και του πρωθυπουργού, Λι Κιάνγκ.

Εκεί δόθηκε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο μετά το τέλος του συνεδρίου, το οποίο ανέλυε την ατζέντα για την κινεζική οικονομία -τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο- για την επόμενη χρονιά. Και σε αντίθεση με τα αναμενόμενα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα, από τη φρασεολογία αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν υπόνοιες μεταμέλειας για την υπερβολική εφαρμογή κανονισμών που είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε αφότου το Πολίτμπιρο -το κυβερνητικό συμβούλιο της χώρας- έκανε παρόμοιες ανακοινώσεις, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να φτιάξει νέα σχέδια και να εφαρμόσει νέες πολιτικές, πριν αντιμετωπίσει υπάρχοντα ζητήματα.

Και αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Πολίτμπιρο μιλά για νέες πολιτικές πριν καταργηθούν οι προηγούμενες.

Επίσης, σημαίνει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά την εφαρμογή των υπαρχόντων κανονισμών που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν βραχυπρόθεσμα τις αγορές.

Ωστόσο, παρά την παραδοχή του προβλήματος, η χώρα δεν αλλάζει τους οικονομικούς της στόχους, που επικεντρώνονται στην βελτίωση της ποιότητας, την αυξημένη ασφάλεια και την καινοτομία.

Παρατηρητές της αγοράς, όμως, επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση μέτρων για να δοθεί ώθηση στην κατανάλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ