El Profesor: Το ράλι και το ρίσκο της αγοράς

El Profesor
EL PROFESOR
El Profesor: Το ράλι και το ρίσκο της αγοράς
Φωτο: Shutterstock

Το «άλμα» της Eurobank

Δεν ήταν τόσο το άλμα του +9,77%, χθες, όσο το που αυτό οδήγησε: η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ξεπέρασε το επίπεδο των 3 δις. ευρώ, επίπεδο που έχει να δει εγχώρια τράπεζα από το καλοκαίρι του 2018. Σκεφτείτε ότι μόλις πριν έξι μήνες η χρηματιστηριακή αξία και των 4 συστημικών τραπεζών είχε βρεθεί κάτω του 1 δις. ευρω!

Η αλήθεια είναι ότι η Eurobank, δεν είναι μόνο η Eurobank που ξέραμε: ενσωματώνει και μια Grivalia. Το βέβαιο είναι ότι μετά την συγχώνευση η Eurobank έχει πάρει κεφάλι, και πια φαίνεται, στην τραπεζική κούρσα. Η μετοχή της Eurobank είναι αυτή τη στιγμή το πιο ελπιδοφόρο τραπεζικό στοίχημα για το 2019 και ήδη η αγορά της έχει δώσει ένα σημαντικό premium: ο λόγος της τιμής προς τη λογιστική αξία της Eurobank διαμορφώνεται κοντά στο 0.6 όταν οι άλλοι είναι από 0.2 ως 0.4.

Η «ανάσταση» της Πειραιώς…

Μα καλά πως θα βρει 300 εκατ. ευρώ όταν η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι 248 εκατ. ευρώ, ρωτούσαν κάποιοι, ρητορικά, βέβαιοι για το αδιέξοδο. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, τόνιζαν. Φαντάζομαι ότι οι απαισιόδοξοι παραμένουν απαισιόδοξοι αλλά πλέον για άλλους λόγους καθώς με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 1,1 δις. ευρώ το να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε μια έκδοση τίτλων 300 εκατ. ευρώ δεν είναι δα και αδύνατο. Τα καλά νέα είναι ότι και οι short είναι άνθρωποι, δηλαδή όντα με λογική, κάτι εξαιρετικά βολικό αφού αυτό επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να βρίσκουμε ή να κατασκευάζουμε ένα λόγο για κάθε τι που έχουμε στο μυαλό μας.

…Και το κατόρθωμα της Εθνικής

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ανωμαλία: από τις 16 Μάϊου μέχρι σήμερα η μετοχή της Πειραιώς αποκομίζει κέρδη 74%, της Alpha Bank +23,55%, της Eurobank +15,66% και της Εθνικής… +0,38%. Ακόμα και η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται στο +10%. Ωστόσο δεν πρόκειται για καμία ανωμαλία αλλά μάλλον για κατόρθωμα, καθώς την 16η Μάϊου η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε στην παρουσίαση του business plan στο Λονδίνο, ένα σχέδιο που, αν κρίνουμε από την αντίδραση της αγοράς, δεν ενθουσίασε. Και αυτό μας οδηγεί αναπόδραστα στην σκέψη ότι αν η διοίκηση δεν είχε βρεθεί στο Λονδίνο για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά της για το μέλλον, και συνέχιζε μια πορεία χωρίς όραμα και business plan, η μετοχή της τράπεζας θα ήταν 10% υψηλότερα. Τουλάχιστον.

Η ΕΧΑΕ και η «μυωπία» της αγοράς

Στα 355 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, νούμερο που αντιστοιχούσε σε δέκα συνεδριάσεις του χειμώνα του 2018. Η αγορά δεν φαίνεται να έχει εκτιμήσει ακόμα το τι σημαίνει για την ΕΧΑΕ, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες με απώλειες 2,22%, η μεγάλη αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που σημειώνεται το 2019.

Το ρίσκο της αγοράς

Εντυπωσιακή η μετεκλογική αντίδραση της αγοράς και πολλοί είναι αυτοί που δεν περίμεναν μια τόσο γρήγορη κίνηση προς το επίπεδο των 800 μονάδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νέα πολιτικά δεδομένα δικαιολογούν, με το παραπάνω, την ανατίμηση του ελληνικού κινδύνου ωστόσο το ζήτημα των εκλογών δεν έχει κλείσει: οι εθνικές εκλογές δεν έγιναν, ΘΑ γίνουν. Και μπορεί οι +9,35 ποσοστιαίες μονάδες να αποτελούν θρίαμβο για την Νέα Δημοκρατία ωστόσο η επίδοση του 33,12% στις ευρωεκλογές δεν καθιστά περίπατο την αυτοδυναμία. Το αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διευρύνει το ποσοστό της ώστε, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των μικρών κομμάτων, να φτάσει στην αυτοδυναμία θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, και ο μεγάλος κίνδυνος, της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ