Φυσικό αέριο: Η αστάθεια των τιμών προβληματίζει αγορές και κυβερνήσεις

Φώτο: Shutterstock

Στα 46,39 ευρώ με πτώση 0,95%, βρίσκονται την Παρασκευή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από συνεχόμενες διακυμάνσεις.

Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ήρεμες στην αρχή της φετινής χειμερινής περιόδου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι, χάρη στις γεμάτες αποθήκες και στις σταθερές ροές στον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των νέων τερματικών σταθμών εισαγωγής που κατασκευάστηκαν το περασμένο έτος. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ζήσει φέτος με τις ευμετάβλητες τιμές.

Οι μετεωρολόγοι συνεχίζουν να προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού, παρά τα πλήρη αποθέματα και τη διαρθρωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Oilprice.

Ακόμα και αν η ΕΕ καταφέρει να περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς σημαντικές διαταραχές ή ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου και χωρίς νέα συγκλονιστική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι τιμές καθορίζονται πλέον σε μακρινά μέρη, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταβλητότητα και η αστάθεια ήρθαν για να μείνουν.

Η Ευρώπη είναι απίθανο να δυσκολευτεί να προμηθευτεί LNG, αλλά η τιμή που θα πληρώνει για το φυσικό αέριο «θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από αλλού», γράφει ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp.

Η αυξημένη εξάρτηση από το ΥΦΑ (LNG), το οποίο αντικατέστησε μεγάλο μέρος της χαμένης προμήθειας ρωσικού αερίου, καθιστά την Ευρώπη πιο ευάλωτη σε παγκόσμια ζητήματα προσφοράς και ζήτησης. Μια απεργία σε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, μια πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο εξαγωγής στις ΗΠΑ ή ένα κρύο στην Ιαπωνία ή την Κίνα θα αντανακλούσε αμέσως στις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου, όπως παρατηρήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον θερμότερο Οκτώβριο, αλλά οι τιμές spot του LNG στην Ασία παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλών επιπέδων φυσικού αερίου στις αποθήκες.

«Η ζήτηση από τους τελικούς χρήστες στη βορειοανατολική Ασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδύναμη, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να επισημαίνουν τα συνεχιζόμενα υψηλά αποθέματα τερματικών σταθμών στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ειδικότερα», δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο Samuel Good, επικεφαλής του τμήματος τιμών LNG της Argus.

Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου xαρακτηρίστηκαν από αστάθεια αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι στάθμισαν την υψηλότερη ζήτηση θέρμανσης εν μέσω ψυχρότερου καιρού με τα ακόμη σχεδόν πλήρη αποθέματα της ΕΕ. Οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου έχουν αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση και φυσικό αέριο και οι έμποροι έχουν αρχίσει να αποσύρουν φυσικό αέριο από τα υψηλά αποθέματα ρεκόρ της Ευρώπης.

Gas

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 98,69% στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν διαδοχικές μικρές καθαρές αναλήψεις αερίου από τις αποθήκες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτές ήταν οι πρώτες διαδοχικές καθαρές αποσύρσεις από τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Απρίλιο -το τέλος της προηγούμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 99,6%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 89% γεμάτων αποθεμάτων των τελευταίων δέκα ετών, σημειώνει ο Kemp του Reuters

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στην αποθήκευση την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές τοποθεσίες φυσικού αερίου θα τελειώσουν τον φετινό χειμώνα κατά 52% γεμάτες ή, σε περίπτωση πολύ ψυχρού χειμώνα - κατά 35% γεμάτες τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Ένας πολύ ήπιος χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει τους χώρους αποθήκευσης γεμάτους κατά 70% όταν τελειώσει ο χειμώνας 2023/2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Kemp.

Τις τελευταίες ημέρες, η προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Νορβηγία έφτασε σε υψηλό τριών ετών, δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank. Προς το παρόν, τα υψηλά αποθέματα ρεκόρ και οι σταθερές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου δίνουν στην Ευρώπη την πεποίθηση ότι η περσινή ενεργειακή κρίση δεν θα επαναληφθεί.

Ωστόσο, η ηρεμία στην αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί και πάλι σε αναταραχή, εάν εμφανιστούν νέες ανησυχίες για τον εφοδιασμό και εάν ο φετινός χειμώνας είναι πραγματικά κρύος στην Ευρώπη ή την Ασία.

Οι κυβερνήσεις και οι αγορές δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας οι κίνδυνοι για εκτίναξη των τιμών παραμένουν, λένε οι αναλυτές.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο κρύος θα είναι ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. Ο περασμένος χειμώνας ήταν ευτυχώς θερμότερος από το συνηθισμένο στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος προσπαθούσε να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά την εκτόξευση των τιμών για να αντικαταστήσει την χαμένη προμήθεια ρωσικού αερίου.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου θερμότερος από το συνηθισμένο και ο καιρός θα είναι η κινητήρια δύναμη της αγοράς και των τιμών LNG.

Ο καιρός είναι ένας από τους μεγαλύτερους άγνωστους παράγοντες, δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα ο Colin Parfitt, αντιπρόεδρος για το midstream της Chevron.

Καθώς η Ευρώπη αγοράζει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ΥΦΑ για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου, ο παγκόσμιος χαρακτήρας της αγοράς και των συναλλαγών LNG κάνει την Ευρώπη ευάλωτη σε διαταραχές του εφοδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ