Τι επιφυλάσσουν οι αγορές ενέργειας το 2024

Φωτο: Shutterstock

Η χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της ήταν ταραχώδης, και όχι μόνο για τον πετρελαϊκό κλάδο. Το 2023 τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους κινητήριους μοχλούς της ενεργειακής μετάβασης - την αιολική, την ηλιακή και την ηλεκτροκίνηση.

Το επόμενο έτος δεν θα είναι πολύ διαφορετικό, όπως φαίνεται, κρίνοντας από τις τάσεις που είδαμε φέτος και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιταχυνθούν το 2024. Μεταξύ αυτών είναι μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου, μεγαλύτερη προσφορά φυσικού αερίου, επιβράδυνση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας και αυξημένη εστίαση στην πυρηνική ενέργεια, σημειώνει η ιστοσελίδα Oilprice.

Aς δούμε τα 6 σημαντικότερα γεγονότα που προβλέπονται να συμβούν στον τομέα της ενέργειας το 2024.

Βενεζουέλα

Φαίνεται ότι πολλοί αναλυτές πετρελαίου αναμένουν ότι η αγορά πετρελαίου το 2024 θα είναι καλά εφοδιασμένη λόγω της άφθονης παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ. Η επιβράδυνση της ζήτησης θα έχει αντίκτυπο επίσης στην Κίνα, όπου η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία αρχίζει να έχει πτωτική πορεία.

Φέτος, η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ καθοδηγήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για το επόμενο έτος, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της αύξησης. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Ορισμένοι αναμένουν ότι η «έκρηξη» παραγωγής θα συνεχιστεί, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον ΟΠΕΚ να διατηρήσει σε ισχύ τις περικοπές της παραγωγής του.

Επειδή το παραπάνω περιβάλλον θα σήμαινε χαμηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ορισμένοι έχουν προβλέψει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών, πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο για να βυθίσει τις τιμές και να πλήξει τους παραγωγούς των ΗΠΑ.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε ένας αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εφοδιασμού σε ΥΦΑ το συντομότερο δυνατό. Μετά από αυτό, θα ήταν φυσικό να υπάρξει επιβράδυνση της ζήτησης, όπως σημειώνει η επικεφαλής συμβούλων της Wood Mackenzie για το φυσικό αέριο και το LNG, Kristy Kramer.

Η Kramer επεσήμανε ότι το 2022 και το 2023 υπογράφηκαν συμβάσεις για πάνω από 65 εκατομμύρια τόνους LNG , ως απόδειξη τόσο της ισχυρής ζήτησης.

Άλλοι βλέπουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως και ως αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες ενεργειακές πολιτικές. Το φυσικό αέριο είναι η προφανής και πιο προσιτή εναλλακτική λύση στον άνθρακα και αυτή η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν και οι προκλήσεις θα παραμείνουν. Αυτές θα έχουν τη μορφή αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων και ανεπαρκών υποδομών μεταφοράς, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικό αέριο

Οι υποστηρικτές της ενεργειακής μετάβασης δεν είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι οπαδοί της πυρηνικής ενέργειας. Υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μη ανανεώσιμη και επικίνδυνη, επικαλούμενοι τις δύο μεγάλες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία και το γεγονός ότι τα πυρηνικά απόβλητα είναι επικίνδυνα.

Οι ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας έχουν αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα με το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια δεν εκπέμπει ρύπους και ότι η βιομηχανία έχει στην πραγματικότητα ένα αρκετά εντυπωσιακό ιστορικό όσον αφορά τα ατυχήματα και τη διαχείριση των αποβλήτων, ιδίως στη σύγχρονη εποχή, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Η τελευταία σύνοδος κορυφής COP28 για το κλίμα έδειξε ότι το ρεύμα γυρίζει υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, καθώς οι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι η μετάβαση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη χωρίς την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου που μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει σε προσιτό κόστος μεταξύ των πηγών παραγωγής χωρίς εκπομπές. Για να είναι σε θέση η αιολική και η ηλιακή ενέργεια να παρέχουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, απαιτούνται τεράστιες μπαταρίες και το κόστος των μπαταριών δεν είναι ακόμη διαχειρίσιμο.

Η επιβράδυνση της ηλιακής ενέργειας άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από φέτος στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος της μείωσης της ζήτησης για νέες εγκαταστάσεις, ειδικά στην Ευρώπη, φαίνεται να έχει να κάνει κυρίως με τον κορεσμό της αγοράς.

Το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών αποτελεί επίσης πρόβλημα για τη βιομηχανία, η οποία δυσκολεύεται να επεκτείνει τα περιθώρια κέρδους της εδώ και αρκετό καιρό. Το υψηλό κόστος είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων λόγω των δασμών στις εισαγωγές από την Ασία που στοχεύουν στην κινεζική φωτοβολταϊκή τεχνολογία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιβράδυνση, όπως προβλέπει η επικεφαλής της Wood Mackenzie για την παγκόσμια ηλιακή ενέργεια, θα είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης της φυσικής τάσης, στην προκειμένη περίπτωση μιας καμπύλης S. Σύμφωνα με τη Michelle Davis, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ηλιακή ενέργεια θα είναι μηδενικός.

Το περασμένο έτος κατέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και αντικατέστησε προσωρινά τη μετάβαση ως την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για ένα σημαντικό μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, και συγκεκριμένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, προέκυψε ένα είδος ανεπίσημης συζήτησης σχετικά με την ισορροπία μεταξύ μετάβασης και ασφάλειας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ τους. Πιθανότατα η συζήτηση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, παρόλο που η ασφάλεια φαίνεται να υπερισχύει του θέματος της μετάβασης.

Η σαφέστερη απόδειξη αυτού του γεγονότος ήρθε πρόσφατα, όταν η Κίνα και η Ινδία αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση της COP28 να τριπλασιάσουν την ενεργειακή ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, επιλέγοντας αντ' αυτού την ενεργειακή ασφάλεια από υδρογονάνθρακες .Επίσης η Γερμανία, η οποία, αφού έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της, χρειάστηκε να αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Εκτός από όλες αυτές τις τάσεις, η γεωπολιτική θα παραμείνει ισχυρός παράγοντας στην παγκόσμια ενέργεια, και όχι μόνο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως φαίνεται από τις τελευταίες διαταραχές στις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρέασαν κάθε είδους αγαθά που μεταφέρονται από την Ασία στην Ευρώπη. Η γεωπολιτική χάνει τον αποκλειστικό της δεσμό με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και εξαπλώνεται ως κρίσιμος παράγοντας ασφάλειας εφοδιασμού σε όλες τις τεχνολογίες μετάβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ