Ρεύμα: Καλά νέα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Στο ναδίρ η χονδρική, κατρακυλά το φυσικό αέριο

Φωτογραφία: Shutterstock

Το καλό νέο για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι ότι η αγορά δεν «βλέπει» κλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Στα 59,5 ευρώ/ MWh διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος για αύριο, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι οι τελικές χρεώσεις του Μαρτίου θα κινηθούν χαμηλότερα από τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Τιμή Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 74,8 ευρώ κατά μέσο όρο το Φεβρουάριο, έναντι 93 ευρώ τον Ιανουάριο και 102,20 το Δεκέμβριο. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Το Φεβρουάριο του 2023 η μέση τιμή ήταν στα 156,24 ευρώ, ενώ το Φεβρουάριο του 2022- δηλαδή μόλις άρχισε να κορυφώνεται η ενεργειακή κρίση -ήταν στα 211,71 ευρώ.

Η τιμή του φυσικού αερίου «παίζει» σήμερα κάτω από τα 23 ευρώ/ MWh

Φυσικά δεν έγινε κάτι… μαγικό. Η βασική αιτία της κατρακύλας της χονδρικής τιμής του ρεύματος, είναι η «βουτιά» του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Απριλίου του 2021, όταν δηλαδή στην Ελλάδα ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι τρέχει.

Η τιμή του φυσικού αερίου «παίζει» σήμερα κάτω από τα 23 ευρώ/ MWh, όταν στην κορύφωση της κρίσης, τον Αύγουστο του 2022 είχε «αγγίξει» τα 340 ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η συμμετοχή του φτηνότερου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας περιορίζεται κάτω από το 25%, προκύπτει και η χαμηλότερη τιμή του ρεύματος.

Το καλό νέο για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι ότι η αγορά δεν «βλέπει» κλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, πάντα με τον αστερίσκο αρνητικών εξελίξεων. Τα συμβόλαια για την τριετία 2025- 2027 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ