Φουντώνει η κουβέντα για στροφή προς την πυρηνική ενέργεια -Ο ρόλος των μεγάλων της τεχνολογίας και το προσωπικό τους κέρδος

NEWSROOM
Σταθμός πυρηνικής ενέργειας
Σταθμός πυρηνικής ενέργειας / Φωτογραφία shutterstock

Ο Σαμ Άλτμαν είναι πρόεδρος μιας εταιρείας που υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση το μυαλό όλων θα πάει στην OpenAI που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του ChatGPT. Ωστόσο δεν μιλάμε για τη νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόκειται για την εταιρεία που ονομάζεται Oklo και δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για την οποία πολλοί μεγάλοι της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του Άλτμαν, ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία για την τροφοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης στο άμεσο μέλλον.

Έκρηξη στη ζήτηση ενέργειας

Η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κέντρων δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, σημαίνει ότι η ζήτηση σύντομα θα ξεπεράσει την προσφορά. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόβλημα για τις τεχνολογικές εταιρείες που επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Τα μεγάλα στελέχη της τεχνολογίας έχουν χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως απαραίτητη για ένα φιλικό προς το κλίμα μέλλον, αλλά ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το αν οι επενδύσεις αυτές γίνονται για το ευρύτερο καλό ή για το προσωπικό τους κέρδος.

Είναι σαφές ότι από κάπου θα πρέπει να διοχετευτεί περισσότερη ενέργεια. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2020 και σήμερα αντιπροσωπεύει το 4% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 9% μέχρι το 2030, ανέφεραν οι αναλυτές της UBS.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί κατά 13% έως 15% ετησίως έως το 2030, μετατρέποντας την ηλεκτρική ενέργεια σε «έναν πολύ πιο σπάνιο πόρο», σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan.

Οι ανάγκες των κέντρων δεδομένων για ηλεκτρική ενέργεια έχουν επίσης απειλήσει τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι τεχνολογικές εταιρείες για τη βιωσιμότητα.

Τι λένε οι τεχνολογικές εταιρείες για την πυρηνική ενέργεια

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν επισημάνει τα πλεονεκτήματα της αξιοπιστίας της πυρηνικής ενέργειας έναντι άλλων ανανεώσιμων πηγών, όπως η ηλιακή ή η αιολική. Τον Σεπτέμβριο η Microsoft συμφώνησε για την επαναλειτουργία ενός αντιδραστήρα στο Three Mile Island στην Πενσιλβανία, με στόχο να δημιουργήσει έναν αντιδραστήρα νέου τύπου έως το 2028 για να τροφοδοτήσει τις κινήσεις της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ανάλογες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν και άλλες εταιρείες όπως η Amazon και η Meta.

«Τα κέντρα δεδομένων λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και χρειάζονται σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούν να κλείσουν επειδή δεν φυσάει ο άνεμος ή γιατί ο ήλιος έχει πέσει», δήλωσε η Άννα Έρικσον καθηγήτρια στο Georgia Tech που μελετά την πυρηνική μηχανική.

Σημαντικές επενδύσεις των κορυφαίων στελεχών της τεχνολογίας

Η Oklo δεν είναι η μοναδική επένδυση του Άλτμαν στην πυρηνική ενέργεια. O CEO της OpenAI έχει επίσης επενδύσει στην Helion Energy, μια νεοσύστατη εταιρεία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από την Oklo. Στην Helion Energy έχουν επενδύσει επίσης ο συνιδρυτής του Facebook Ντάστιν Μόσκοβιτς, ο συνιδρυτής του Linkedln Ρέιντ Χόφμανμ, μεταξύ άλλων.

Φυσικά ο Άλτμαν δεν είναι ο μοναδικός από τους ηγέτες της τεχνολογίας που προσπαθεί να κερδίσει από μια ενδεχόμενη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια. Η TerraPower, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μπιλ Γκέιτς, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ουαϊόμινγκ.

Η Google συμμετείχε σε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων την νεοφυή επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας, TAE Technologies το 2022 και η Amazon προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις στην X-energy τον Οκτώβριο. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Τζεφ Μπέζος έχει επίσης επενδύσει στην General Fusion από τον Καναδά.

Τι θα κάνουν οι νομοθέτες;

Σύμφωνα με το CNN οι νομοθέτες είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Ιούλιο τον νόμο «Advance Act», ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στο να καταστήσει ευκολότερη, φθηνότερη και ταχύτερη την αδειοδότηση και την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, το οποίο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια των φετινών συνομιλιών στο πλαίσιο της COP28, οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με περισσότερες από 20 χώρες και δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις μεγάλες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια από τους ηγέτες μιας βιομηχανίας που είναι γνωστή για τον...αντιδραστικό της χαρακτήρα σε κανονισμούς που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τα σχέδια της, ακόμα και αν αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ