fbpxICAP: Ενισχύονται οι ελληνικές εταιρείες | Economistas.gr
Skip to main content

ICAP: Ενισχύονται οι ελληνικές εταιρείες

ICAP: Ενισχύονται οι ελληνικές εταιρείες
Φώτο: Shutterstock

Σε θετικούς ρυθμούς κινείται η ελληνική οικονομία με τους περισσότερους κλάδους να καταγράφουν αυξητικές τάσεις, βλέποντας τον κύκλο εργασιών τους να κινείται ανοδικά, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP.

H πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, με τα κέρδη να υπερισχύουν και να καθορίζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Μόνος ένας κλάδος ήταν ζημιογόνος, με τους υπόλοιπους να κλείνουν με κερδοφορία.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης. Ζημιογόνος το 2017 ήταν μόνο ο κλάδος των Μεταφορών – Επικοινωνιών (από κερδοφόρος το 2016). Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των Κατασκευών και των Ορυχείων – Λατομείων από ζημιογόνοι το 2016 κατέστησαν κερδοφόροι το 2017.

Το σύνολο των εταιρειών κατέγραψε το 2017 καθαρά (προ φόρου) κέρδη ύψους €4,67 δισ., καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα θετικό είναι το γεγονός πως 153 εταιρείες, εκτός τραπεζών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν κατά 25%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος: «Μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε μικρή ανάκαμψη το 2017, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε με χαμηλούς αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+1,5% έναντι του 2016). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ανοδική αυτή τάση συνεχίστηκε και το 2018 και μάλιστα με ελαφρώς αυξανόμενο ρυθμό.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος κατάφερε να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 13.154 ελληνικών επιχειρήσεων (όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι 4/1/2019, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2017 οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας τους.

Πράγματι, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ελληνικού εταιρικού τομέα αυξήθηκε κατά 10% περίπου το 2017. Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες των εταιρειών για συγκράτηση των δαπανών τους επέδρασαν, για άλλη μια χρονιά, θετικά στα λειτουργικά κέρδη τους, καθώς αυτά διευρύνθηκαν κατά 17% περίπου.

Περαιτέρω, το σύνολο των εταιρειών κατέγραψε το 2017 καθαρά (προ φόρου) κέρδη ύψους €4,67 δισ., αυξημένα κατά 14% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρήση του 2018. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, 153 εταιρείες, εκτός τραπεζών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν κατά 25%.

Σίγουρα η επάνοδος της εγχώριας οικονομίας έστω και σε ελαφρά ανοδική τροχιά επιδρά θετικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με επιταχυνόμενο ρυθμό και η επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος, παράγοντας ο οποίος θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και θα επιτρέψει στον ελληνικό εταιρικό τομέα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγικότητά του, αποκτώντας μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
Κατά τον ΣΕΒ, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τις επενδύσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.
ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
Eurobank και ΕΤΕΑΝ χρηματοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις
Eurobank και ΕΤΕΑΝ χρηματοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις
Σε συνέχεια της συμφωνίας Eurobank – ΕΤΕΑΝ και της ενεργοποίησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας θα διατεθούν περίπου 170 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκό επιτόκιο.
Eurobank και ΕΤΕΑΝ χρηματοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις
Επιτέλους, οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις!
Επιτέλους, οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις!
Αύξηση 57% στα νέα δάνεια καταγράφει για το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο οι νέες πιστώσεις κάθε μήνα. Άνοιξαν οι στρόφιγγες και για τις μικρομεσαίες.
Επιτέλους, οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις!
Κλοιός 200.000 φοροελέγχων σε επιχειρήσεις το 2019
Κλοιός 200.000 φοροελέγχων σε επιχειρήσεις το 2019
Ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα πάρουν... ανάσα, επειδή εντάσσονται σε λίστες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ.
Κλοιός 200.000 φοροελέγχων σε επιχειρήσεις το 2019