fbpxΟΛΘ: Σχεδιάζει κέντρο καινοτομίας για τις μεταφορές | Economistas.gr
Skip to main content

ΟΛΘ: Σχεδιάζει κέντρο καινοτομίας για τις μεταφορές

ΟΛΘ: Σχεδιάζει κέντρο καινοτομίας για τις μεταφορές
Φωτο: Shutterstock

Τη δημιουργία ενός στοχευμένου κέντρου καινοτομίας για τις μεταφορές, την εφοδιαστική και τα λιμάνια σχεδιάζει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του, Σωτήρης Θεοφάνης, ο οποίος συμμετείχε στο 14ο Πολυσυνέδριο 'Καινοτομία και Ανάπτυξη" και μίλησε στην ενότητα που αφορούσε το νέο μοντέλο σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

"Θα είναι ένα κέντρο καινοτομίας που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων για τη λιμενική βιομηχανία και την εφοδιαστική" τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ. "Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε ή να υποκαταστήσουμε άλλες προσπάθειες, αλλά να κάνουμε κάτι γρήγορα το οποίο θα συνδυαστεί με άλλες κινήσεις", διευκρίνισε.

Με την παράλληλη ενεργοποίηση του Εθνικού Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης θέλουμε να φέρουμε νέους ανθρώπους με καινούριες ιδέες να συνεργαστούν μαζί μας, υπογράμμισε ο κ. Θεοφάνης.

Αναφερόμενος στη στρατηγική του ΟΛΘ είπε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες,

-ανάπτυξη του λιμανιού με τέτοιες συνθήκες, ώστε να μπορεί να έρθει καινούριο φορτίο, ακριβώς γιατί οι υποδομές δίνουν αυτή τη δυνατότητα

-σύνδεση όχι μόνο με τις λιμενικές λειτουργίες, αλλά και με όλο το φάσμα της εμπορευματικής κίνησης και της εφοδιαστικής και διεύρυνση στις γειτονικές χώρες, (με ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων στις περιοχές με υψηλή οικονομική δραστηριότητα των γειτονικών χωρών)

-δημιουργία μίας δομής, όχι με μεγάλο αριθμό προσωπικού, αλλά με τέτοια προσέγγιση ώστε να δημιουργούνται περισσότερες πραγματικές θέσεις εργασίας μέσα από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν άμεσα την ανάγκη, φέρνουν όμως και καινούριο πνεύμα και τεχνογνωσία από έξω.

Για τον θεσμό του crowdfunding (διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση) , ο οποίος εκδημοκρατίζει την καινοτομία μίλησε ο δρ. Νταν Μαρόμ, από το Business School του Hebrew University. Μέσω κινητού τηλεφώνου, μέσω υπολογιστή μπορείς να χρηματοδοτείς τα όνειρα άλλων, είπε και εξήγησε ότι το crowdfunding λειτουργεί μέσω δωρεών, προαγοράς υπηρεσιών και πώλησης μετοχών διαδικτυακά.

"Αν θέλουμε σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο η προσαρμογή της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής στα όσα επιτάσσει η αντίστοιχη ευρωπαϊκή" τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης. Επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη βιομηχανική πολιτική ποτέ στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες παρά μόνο υβριδικά μοντέλα υπογράμμισε ότι "για να δημιουργήσουμε το σύγχρονο μοντέλο και να οδηγηθούμε στην πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση η απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού οράματος για τη βιομηχανία και τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα".

Ο ΣΒΕ επιζητεί το ρεαλιστικό όραμα και την ουσιαστική στόχευση είπε, σημειώνοντας ότι το καινούριο σχέδιο θα εδράζεται στις παραγωγικές επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να περιέχει ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο των πραγμάτων, μαζικά δεδομένα, κλιματική αλλαγή, κυκλική οικονομία, συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, διαρκή παραγωγή καινοτομίας, ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγή. Είναι από τις βασικές κατευθύνσεις εξέλιξης και μετασχηματισμού της μεταποιητικής δραστηριότητας οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν σε μία εθνική βιομηχανική πολιτική το ταχύτερο δυνατό, χθες, υπογράμμισε.

"Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης έθεσε φιλόδοξο στόχο το 2025 να φθάσει η εξωστρέφεια το 50% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο το 2018 ήταν στα 186,58 δισ. ευρώ. Το ποσοστό της εξωστρέφειας είναι σήμερα στο 18% του ΑΕΠ", ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, να γινόμαστε καλύτεροι, να βελτιώσουμε την παραγωγή, να μελετάμε τα στοιχεία, να εντοπίζουμε τις ευκαιρίες για να υλοποιηθεί ο στόχος.

Στη χώρα μας έχουμε επενδύσει τόσα πολλά στη γνώση, και την ώρα που έρχεται αυτό να γίνει κεφάλαιο, φεύγει, έχουμε το brain drain, ανέφερε ο οικονομολόγος, Δημήτρης Πανοζάχος, τονίζοντας ότι ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονται όσα έχει επενδύσει η Ελλάδα στη μόρφωση.

Ο κ. Πανοζάχος είπε ότι εκτός από την εξαγωγή προϊόντων θα πρέπει να επενδύσουμε και στην εξαγωγή υπηρεσιών για να περιοριστεί το brain drain και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του στο 14ο Πολυσυνέδριο "Καινοτομία και Ανάπτυξη" εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βόρεια Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία θα παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής για τη νέα Ελλάδα που χτίζεται, μακριά από τα μνημόνια, τη γκρίνια και το γκρίζο.

Η Κεντρική Μακεδονία είναι ο τόπος που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την επιχειρηματικότητα, είναι πρώτη σε αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων τα τελευταία πέντε χρόνια, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:

Είναι η πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (με αύξηση των εξαγωγών κατά 50%, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα η αύξηση κινήθηκε στο 30%). Το 25% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα παράγεται εδώ στην Κεντρική Μακεδονία. Τα δύο τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε πρώτη σε αφίξεις τουριστών σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία και μέτρα από την Πολιτεία, ότι πρέπει να καλλιεργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και κλίμα για την ουσιαστική έξοδο από την κρίση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΟΛΘ και ΒΕΘ
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΟΛΘ και ΒΕΘ
Την πρόθεση της διοίκησης του ΟΛΘ να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας με τους φορείς της πόλης, αρχής γενομένης από το ΒΕΘ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΟΛΘ και ΒΕΘ
Διάκριση για τον πρόεδρο και CEO της ΟΛΘ
Διάκριση για τον πρόεδρο και CEO της ΟΛΘ
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε, μέσω της ανάδειξης του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρη Θεοφάνη, σε Port Professional of the Month, για τον μήνα Απρίλιο, από τον ESPO.
Διάκριση για τον πρόεδρο και CEO της ΟΛΘ
Bayer: Στηρίζει ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις
Bayer: Στηρίζει ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις
Την ευκαιρία να ενημερώσει το κοινό για τα προγράμματα καινοτομίας που υλοποιεί αλλά και να γνωρίσει τρεις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον κλάδο της ψηφιακής υγείας είχε η Bayer Ελλάς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Found.ation.
Bayer: Στηρίζει ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις
Ο μύθος του 20χρονου επιχειρηματία -Ποια η χρυσή ηλικία της επιχειρηματικότητας
Ο μύθος του 20χρονου επιχειρηματία -Ποια η χρυσή ηλικία της επιχειρηματικότητας
Ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος, βραβευμένος ειδικός εταιρικής καινοτομίας εξηγεί βασικές έννοιες και αποκαλύπτει τα μυστικά της καινοτομίας.
Ο μύθος του 20χρονου επιχειρηματία -Ποια η χρυσή ηλικία της επιχειρηματικότητας
Η CEO της People for Business για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η CEO της People for Business για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της People for Business, ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα "Ο ρόλος της Ηγεσίας και η αναγκαιότητα του Μετασχηματισμού και της Καινοτομίας στο θεσμό της Εξυπηρέτησης".
Η CEO της People for Business για τον ψηφιακό μετασχηματισμό