Αντιμέτωπη ακόμη και με χρεοκοπία η General Electric

Φωτό: Shutterstock

Αντιμέτωπη ακόμη και με το φάσμα της χρεοκοπίας είναι η πάλαι ποτέ ισχυρότερη εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, η General Electric, υπό το βάρος ενός κολοσσιαίου χρέους ύψους 115 δισ. δολαρίων, αλλά και της διαρκούς υποβάθμισης των ομολόγων που έχει εκδώσει, τα οποία πλέον διαπραγματεύονται σα να βρίσκονται ήδη στην κατηγορία «σκουπίδια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τον Οκτώβριο είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που φέρουν τον αμερικανικό κολοσσό να εμφανίζει ζημίες ύψους 22 δισ. δολαρίων αλλά και έλλειμμα 6 δισ. δολαρίων στα αποθεματικά για την κάλυψη των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων. Η χρηματιστηριακή αξία της GE έχει υποχωρήσει κάτω από τα 70 δισ. δολάρια έναντι 145 δισ. ευρώ που ήταν λίγους μήνες πριν και 300 δισ. δολάρια λιγότερα από το 2005 όταν ήταν ακόμα η αμερικανική εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Larry Culp, που ανέλαβε πριν από περίπου έξι εβδομάδες στη θέση του John Flannery, ο οποίος είχε αντικαταστήσει το επί χρόνια Διευθύνοντα Σύμβουλο, Jeff Immelt, δεσμεύτηκε να προχωρήσει ταχύτατα σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ώστε να σταματήσει την κατρακύλα της μετοχής της εταιρείας – που τώρα διαπραγματεύεται σε μονοψήφιο νούμερο – αλλά και να προλάβει περαιτέρω υποβάθμιση των ομολόγων, που βρίσκονται τρεις κατηγορίες πάνω από τα σκουπίδια.

Την εβδομάδα που μας πέρασε η General Electric πούλησε 3,7 δισ. δολάρια σε μετοχές στην εταιρεία διαχείρισης πετρελαίου, Baker Hughes, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε την πώληση περιουσιακών στοιχεία αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στην TIAA Bank, στο πλαίσιο του σχεδίου για συνολικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν το στόχο για την τιμή της μετοχής της εταιρείας στα 9 δολάρια από τα 12 τονίζοντας τους κινδύνους για τα κεφάλαια της επιχείρησης. Όπως υποστηρίζουν, το χρηματοδοτικό κενό της GE Capital ίσως πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια έως το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αυξημένη παροχή ρευστότητας από τη μητρική εταιρεία για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του χρέους για την General Electric ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς επί δεκαετίες εθεωρείτο απολύτως φερέγγυος και αξιόχρεος, με αποτέλεσμα να εκδίδει μαζικά ομόλογα, τα οποία μάλιστα έως το 2015, άλλωστε, είχαν την ανώτατη βαθμολογία, ΑΑΑ, από τους οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ