Υπογράφεται σήμερα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ

NEWSROOM
Σήμα ΔΕΗ
Σήμα ΔΕΗ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Την πραγματοποίηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ συγκριτικά με τις αποδοχές ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών προβλέπει η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας για τον όμιλο Δ.Ε.Η. που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ.

Σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το συνολικό επιπλέον κόστος για την επιχείρηση στη διάρκεια των τριών ετών φτάνει στα 78 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη θα γίνει από διεθνή οίκο που θα εξετάσει τις αμοιβές των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αποδοχές που εισπράττουν οι εργαζόμενοι ή ομοειδείς επιχειρήσεις. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει κατά την περίοδο 2008 - 2009 από την διοίκηση Παναγιώτη Αθανασοπούλου, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται πως ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της μελέτης δεν θα θιγούν οι αποδοχές των ήδη εργαζόμενων.

Η νέα ΣΣΕ προβλέπει ακόμη ρυθμίσεις για την εργασία εξ αποστάσεως και επαναφορά επιδομάτων σε προηγούμενα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής της με πρωτοβουλία τόσο του εργαζόμενου όσο και της επιχείρησης και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Σε σχέση με τα επιδόματα προβλέπεται, τέλος, η καταβολή αναδρομικά (από τον Ιανουάριο του 2019) ειδικών επιδομάτων που είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων σε όλο τον όμιλο, με κόστος που διαμορφώνεται στα 38 εκατομμύρια για την τριετία, η επαναφορά του τροφείου στα 6 Euro ημερησίως (είχε περικοπεί στα 4 Euro) και η καταβολή επιδόματος στύλου που καθορίζεται σε 5 % επί του μισθού για τους εναερίτες.

Η σύμβαση καλύπτει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ