Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνουν» για την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την αύξησή του -Το σενάριο «έκπληξη»

NEWSROOM
Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνουν» για την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την αύξησή του -Το σενάριο «έκπληξη»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με τα έως τώρα δεδομένα, επικρατέστερα σενάρια θα πρέπει να θεωρούνται αυτά που προβλέπουν αύξηση 6%-6,5%.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Το ποσό που θα αποτελέσει τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα θα ανακοινωνόταν σήμερα (27/3) κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο η ματαίωσή του λόγω των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή έδωσαν μια μικρή παράταση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί τελικά την προσεχή Παρασκευή (29/3) στο υπουργικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση δηλαδή τις τριήμερης συζήτησης για την πρόταση μομφής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ήδη υποβάλει την πρότασή της στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως έχουν επανειλημμένα αρμόδια κυβερνητικά χείλη ο νέος κατώτατος θα έχει μπροστά το αριθμό «8», κάτι που μάλλον ήταν αυτονόητο, με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται στα 780 ευρώ και πρέπει να φτάσει στα 950 ευρώ ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Κατώτατος μισθός: Τα 4 σενάρια και η πιθανή «έκπληξη»

Ωστόσο πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, εδώ και καιρό υπήρχαν στο τραπέζι των συζητήσεων συγκεκριμένα σενάρια, αλλά και μια πιθανή «έκπληξη».

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά 5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, οδηγώντας τον κατώτατο στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ παραπάνω από σήμερα.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ, κι αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα πρέπει να ανέβει στα 827 ευρώ.
  • Το τέταρτο σενάριο βάζει τον πήχη της αύξησης στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, επικρατέστερα σενάρια θα πρέπει να θεωρούνται αυτά που προβλέπουν αύξηση 6%-6,5%, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 830 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο-έκπληξη, δηλαδή μιας ακόμα μεγαλύτερης αύξησης προς τα επίπεδα των 840 ευρώ, ως αντιστάθμισμα του «παγώματος» ενός έκτακτου επιδόματος το Πάσχα σε οικονομικά ασθενέστερους.

ΣΧΕΤΙΚΑ