Γιατί «βουλιάζουν» τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια ESG - Ποια είναι η πορεία του Α/Κ του Αντετοκούνμπο

Φωτογραφία: Shutterstock

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η Wall Street έσπευσε να αγκαλιάσει τις επενδύσεις ESG. Πλέον όμως, κλείνουν ολοένα και περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην βιωσιμότητα μετά από απογοητευτικές αποδόσεις που ανάγκασαν τους επενδυτές να «σηκώσουν» δισεκατομμύρια.

Η μεταστροφή έρχεται έπειτα από την αυστηρότερη ρυθμιστική εποπτεία και τα υψηλότερα επιτόκια που έχουν πλήξει τις μετοχές της καθαρής ενέργειας. «Αυτό είναι πραγματικά το αποτέλεσμα πάρα πολλών διαχειριστών που προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ευαισθητοποίηση και ζήτηση για επενδύσεις ESG», δήλωσε ο Τόνι Τούρισχ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Calamos Investments.

Το γ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν η πρώτη φορά που περισσότερα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια ρευστοποίησαν ή αφαίρεσαν τα κριτήρια ESG από τις επενδυτικές τους πρακτικές από όσα προστέθηκαν, σύμφωνα με τη Morningstar. Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με όχι πολύ καιρό πριν, όταν οι εταιρείες έκαναν rebranding σε παραπαίοντα αμοιβαία κεφάλαια για να επωφεληθούν από τα δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν στα βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Το 2021, η Hartford Funds πρόσθεσε τη λέξη «βιώσιμο» στην ονομασία του βασικού ομολογιακού της αμοιβαίου και στη συνέχεια είδε τους επενδυτές να διοχετεύουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό. Όμως όταν έχασε τους δικούς της στόχους για την απόδοση του κεφαλαίου πέρυσι, η Hartford αλλάζει και πάλι ταχύτητα.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο θα διαπραγματεύεται ως Core Fixed Income Fund και ενδεχομένως να πουλήσει ορισμένες από τις συμμετοχές που το έκαναν βιώσιμο, όταν θα στραφεί σε μια συμβατική επενδυτική στρατηγική, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Η Hartford αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους αλλάζει το όνομα του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Τουλάχιστον άλλα πέντε αμοιβαία κεφάλαια ανακοίνωσαν επίσης ότι θα εγκαταλείψουν τα κριτήρια ESG φέτος, ενώ άλλα 32 βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια θα κλείσουν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar και η Wall Street Journal.

Η υποχώρηση έρχεται μετά την απόσυρση περισσότερων από 14 δισ. δολάρια από τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια φέτος, αφήνοντας την αγορά με 299 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Morningstar. Τα συμβατικά αμοιβαία κεφάλαια έχασαν επίσης χρήματα, όμως οι απώλειες ήταν πιο έντονες για τα Α/Κ ESG.

«Διαπιστώσαμε ότι η ζήτηση για επενδύσεις ESG, από επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ήταν πιο περιορισμένη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Ρον Ράις, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Pacific Financial.

Νωρίτερα φέτος, η Pacific Financial αφαίρεσε τη βιωσιμότητα από το όνομα τριών αμοιβαίων κεφαλαίων που τότε κατείχαν περισσότερα από 187 εκατομμύρια δολάρια. Και τα τρία ταμεία είδαν στη συνέχεια τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία να κάνουν άλμα, σύμφωνα με τον Ράις.

Η πολιτική πίεση θα μπορούσε επίσης να επιφέρει αλλαγές. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Βίβεκ Ραμασουάσμι έχει επικρίνει έντονα τα κριτήρια ESG. Πέρυσι, η Φλόριντα δήλωσε ότι αποσύρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά της στοιχεία που διαχειρίζεται η BlackRock εν μέρει λόγω της υποστήριξης της εταιρείας στο ESG.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντείνει την εποπτεία του χώρου και πρόσφατα υιοθέτησε έναν νέο κανόνα για την αποφυγή παραπλανητικών συμβάσεων. Τα ταμεία έχουν από δύο έως τρία χρόνια διορία για να συμμορφωθούν, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Τον Σεπτέμβριο, ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche Bank, η DWS Investment Management Americas, συμφώνησε να καταβάλει 19 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συνυπολόγιζε τα δεδομένα ESG στις επενδυτικές αποφάσεις.

Στο τέλος του μήνα, η DWS θα ρευστοποιήσει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που η εταιρεία μετονόμασε σε ESG το 2019.

Η DWS ανέφερε ότι εξέτασε τα θέματα με την SEC και ότι αποφάσισε να ρευστοποιήσει το αμοιβαίο κεφάλαιο λόγω του μικρού μεγέθους του.

Παρά τα κλεισίματα, νέα αμοιβαία κεφάλαια ESG συνεχίζουν να εμφανίζονται. Πέρυσι, η Calamos Investments,είχε αναφέρει ότι θα κλείσει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ESG ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε μείνει πίσω από τον δείκτη αναφοράς του αλλά στη συνέχεια παρουσίασε δύο νέα αμοιβαία κεφάλαια ESG. Έχουν την ίδια στρατηγική με το προηγούμενο αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά φέρουν το όνομα του σούπερ σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Αν και δεν πάει ιδιαίτερα καλά προς το παρόν, αναμένουμε ότι μακροπρόθεσμα θα προσθέσει αξία στη στρατηγική», δήλωσε ο Τούρισχ της Calamos.

ΣΧΕΤΙΚΑ