Σκυλακάκης: Πιο αποφασιστικά και με σκληρές αποφάσεις για να επιτύχουμε την πράσινη μετάβαση

NEWSROOM
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο υπουργός έθεσε ένα άλλο ερώτημα: πότε πρέπει να επενδύσουμε. Θέλει γρήγορες επενδύσεις και στοχευμένες.

Για μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πιο σκληρές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε είναι η φύση της Ευρώπης να κινείται πιο συμβιβαστικά και αυτή η συνθήκη εμπεριέχει αδυναμίες. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι και η διαχειριστική ικανότητα του κράτους έχει δυσκολίες.

«Ο κίνδυνος είναι να σε προλάβει η προσαρμογή και να πρέπει να πληρώσεις πιο ακριβά αυτά που έπρεπε να είχες κάνει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις στη χώρα μας και αν αυτές είναι βιώσιμες, ο υπουργός απάντησε πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πάντα υπάρχει επενδυτικό ρίσκο, το θέμα είναι το ρίσκο αυτό να μην το επωμίζεται ο καταναλωτής.

Η δεύτερη πτυχή έχει να κάνει με τον τρόπο που επιδιώκουμε τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. «Έχουμε βάλει επιμέρους στόχους και κανόνες που δεν είναι καθόλου σίγουρο δεν θα επιβαρύνουν την οικονομία». Από την άλλη, προσέθεσε, μιλάμε για επενδύσεις τρις. Δολαρίων χρειάζεται η εξέτασή τους να είναι εξονυχιστική.

Συνεχίζοντας, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γνωρίζουμε για το νέο κλίμα ελάχιστα. Είναι σαν να βρισκόμαστε στη λιακάδα και να κοιτάμε από τη χαραμάδα ενός παραθύρου ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Αν δεν κινηθούμε συνετά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ο κίνδυνος η μετάβαση να υποστεί πλήγμα και να μείνει στη μέση. Σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν έργα ανεκμετάλλευτα και δεν θα έχουμε επιτύχει τίποτα.

Λιγότερες επιδοτήσεις

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιδοτήσεις. Να επιδοτούμε περισσότερο το capex (κεφαλαιακή επέκταση).

«Έχουμε αλλάξει πολιτική, δίνουμε ταρίφες, δεν δίνουμε net meterirg και δουλεύουμε στη δομή του συστήματος. Γιατί αν δεν είναι αποτελεσματικό το σύστημα θα έχουμε αδυναμίες και απώλειες».

Σε ερώτηση αν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό ο Θόδωρος Σκυλακάκης απάντησε πως είναι ισχυρό, ωστόσο πρέπει να ανταποκρίνεται σε δύο πράγματα.

Η προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, δεν πρέπει να υπάρχει έλλειμμα σε αυτό το κομμάτι.

Από την άλλη, συνέχισε πρέπει να μειώσουμε το κόστος ανάπτυξης είναι πολύ ακριβό και πρέπει να το ξαναδούμε. Τι νόημα έχει, διερωτήθηκε, αν πληρώνεις δυσανάλογο κόστος σε σχέση με την απόδοση της επένδυσής σου.

Πρέπει να συμφωνήσουμε για την εξέλιξη του συστήματος, τι θα κάνουμε με τις μπαταρίες, με το δίκτυο, με την αποθήκευση.

Θέτοντας το ερώτημα αν θα έχουμε έλλειψη ενέργειας, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: Όχι. Θα έχουμε περίσσευμα ενέργειας; Θα έχουμε και αυτό το περίσσευμα δεν πρέπει να είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έθεσε ένα άλλο ερώτημα: πότε πρέπει να επενδύσουμε. Θέλει γρήγορες επενδύσεις και στοχευμένες.

Εμείς σαν χώρα πρέπει να δούμε πού έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να κινηθούμε ανάλογα.

«Για παράδειγμα έχουμε πλεονέκτημα στις παράκτιες μονάδες. Δεν έχουμε όμως στη παραγωγή υδρογόνου. Έχουμε μεγάλες εγκαταστάσεις διύλισης και αυτό μας δίνει πλεονέκτημα. Δεν πρέπει να έχουμε υδρογόνο ή αμμωνία για να λέμε ότι τα έχουμε».

Κλείνοντας ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε: «Χρήματα για να κάνουμε πολυτελή μετάβαση και στοιχειώδη προσαρμογή δεν έχουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ