ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αρνητικές οι επιπτώσεις του αρ. 179 του αναπτυξιακού

NEWSROOM
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αρνητικές οι επιπτώσεις του αρ. 179 του αναπτυξιακού
Eurokinissi

Δυσμενείς επιπτώσεις στην τσέπη των δημοτών, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων θα προκαλέσει η εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων εάν εφαρμοστεί το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Με το εν λόγω άρθρο, όπως αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους ΟΤΕ, δίνεται το δικαίωμα στους δημάρχους να εκχωρούν τις υπηρεσίες αυτές και συγκεκριμένα, τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού», χωρίς να απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία σε συνέντευξή Τύπου ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, ενώ προανήγγειλε μπαράζ κινητοποιήσεων έως και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως σημειώθηκε, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων θα οδηγήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, ενώ για να εξασφαλιστεί το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος είναι πιθανό οι αποκομιδές να μην είναι καθημερινές. Αναφέρθηκε μάλιστα η περίπτωση ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ενώ είχε συμφωνήσει με δήμο επαρχιακής πόλης για καθημερινές αποκομιδές, τελικά τα απορριμματοφόρα έβγαιναν στους δρόμους μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στους δήμους, τελικά οι εργαζόμενοι των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντικείμενο, με συνέπεια να οδηγηθούν στην ανεργία.

Με αίτημα να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί αύριο το πρωί πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων-μελών της προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ