Αλλάζουν οι συγκοινωνίες: Φόρτιση εισιτηρίων μέσω κινητού, ρέστα σε χαρτονομίσματα

Αναβαθμίζεται η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων - καρτών / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σε μια νέα, πιο «φουτουριστική» φάση θα μπουν στο προσεχές διάστημα τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που χρησιμοποιούνται στα μέσα αστικής συγκοινωνίας στην Αθήνα.

Ο σχεδιασμός του ΟΑΣΑ έγινε με στόχο να περιοριστούν οι ουρές στους σταθμούς και τα εκδοτήρια και οι συναλλαγές για την αγορά ή τη φόρτιση των καρτών – εισιτηρίων να γίνονται σε χρόνο – εξπρές.

Οι επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των εισιτηρίων αφορούν όλα τα μέσα αστικής συγκοινωνίας, όπως το Μετρό, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον ΗΣΑΠ, το Τραμ αλλά και τον Προαστιακό. Αυτό που απομένει για να κλειδώσει η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ είναι η «τζίφρα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ήδη εξετάζει τον φάκελο της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) με τις προτάσεις για τα εισιτήρια και τα Αυτόματα Μηχανήματα Εκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ).

Η πρώτη επαναστατική -για την Ελλάδα- αλλαγή που θα φέρει ο νέος τρόπος έκδοσης εισιτηρίων αφορά στα ρέστα. Το ΔΣ του ΟΑΣΑ ενέκρινε την πρόταση για την προμήθεια 100 νέων αυτόματων εκδοτηρίων εισιτηρίων (ΑΜΕΚ), με τα οποία θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για την αγορά εισιτηρίου.

Τα υφιστάμενα ΑΜΕΚ δίνουν ρέστα μόνο σε κέρματα, ωστόσο τα 100 νέα μηχανήματα θα μπορούν να επιστρέφουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα ύστερα από την αγορά εισιτηρίων. Να σημειωθεί ότι τα νέα ΑΜΕΚ θα τοποθετηθούν σε σταθμούς του Μετρό και του Τραμ.

Φρέσκο «αέρα» στους σταθμούς αναμένεται να φέρουν και τα 12 νέα Τερματικά Εκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) τα οποία χρησιμοποιούνται για την έκδοση προσωποιημένων καρτών. Τα νέα ΤΕΚ για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια – κάρτες θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Το πλάνο αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ προβλέπει επιπλέον τη λειτουργία μιας υπηρεσίας για τη φόρτιση των ανώνυμων (μη προσωποιημένων) καρτών – εισιτηρίων μέσω δυο νέων μεθόδων.

Τα ανώνυμα εισιτήρια – κάρτες θα μπορούν να φορτίζονται από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ athenacard.gr, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones) που φέρουν την τεχνολογία NFC. Με αυτόν τον τρόπο ο ΟΑΣΑ εκτιμά ότι η ATHENA CARD θα έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο επιβατικό κοινό.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) επιτρέπει στο smartphone να αλληλεπιδρά με άλλες συσκευές, εξαρτήματα ή και κάρτες σε πολύ μικρή απόσταση. Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περί τα 350 μοντέλα που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 70 ευρώ (κινεζικής κατασκευής) και φτάνουν τα 1.700 – 2.200 ευρώ, για τα μοντέλα - «ναυαρχίδες» των μεγάλων εταιρειών.

Ο «χάρτης» της διαδικασίας φόρτισης εισιτηρίου - κάρτας έχει ως εξής:

ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ

Το τρίτο σκέλος του πλάνου αναβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών από τον ΟΑΣΑ αφορά τους δικαιούχους δωρεάν και μειωμένου εισιτηρίου, όπως τα ΑμεΑ, οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι δικαιούχοι, πλέον, θα εξυπηρετούνται και από τα αυτόματα μηχανήματα (ΑΜΕΚ) και όχι μόνο από τα σημεία που διαθέτουν ΤΕΚ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ετσι, δεν θα υπάρχει ανάγκη μετάβασης στο εκδοτήριο για ανανέωση της ισχύος της κάρτας – εισιτηρίου ελεύθερης ή μειωμένου κόστους μετακίνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ