Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Σέρρες

NEWSROOM
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Σέρρες
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τίθενται οι δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Σέρρες, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ έως τις 9 Οκτωβρίου.

Επίσης, σε υγειονομικό αποκλεισμό παραμένουν οι δομές του Ελαιώνα, του Κουτσόχερου, της Μαλακάσας, των Οινόφυτων, της Ριτσώνας και του Σχιστού και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι και τα 750 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών έχουν μετακινηθεί τον τελευταίο μήνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τη μεταφορά των παιδιών από τη Χίο. «Δεν έχουμε ασυνόδευτα σε κανένα ΚΥΤ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα», υπογράμμισε.

Εξάλλου, μιλώντας στα «Νέα» ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «συζητάμε εντός των ημερών να βρεθεί η τοποθεσία για την τελική δομή» στη Λέσβο και εξέφρασε την ελπίδα να «καταλήξουμε σε κλίμα σύμπνοιας με τις τοπικές Αρχές σε νέα τοποθεσία μακριά από τον αστικό ιστό. Η εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τοπικές αντιπαλότητες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ο υπουργός ανέφερε στα «Νέα» ότι «αποτελεί την αφετηρία για μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, στην οποία η χώρα μας θα διεκδικήσει μέσα από συγκλίσεις, αλλά και συγκρούσεις με ομάδες κρατών, την επικύρωση των θέσεών της. Θέσεων που θεμελιώνονται πάνω στον ρεαλισμό και την ανάγκη για μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη. Με την ταυτόχρονη δημιουργία κοινών μηχανισμών υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και διαχείρισης έκτακτων κρίσεων. Αυτά είναι και τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας. Σε καμία περίπτωση, η Ελλάδα και τα νησιά μας, δεν μπορούν, πλέον, να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ