fbpxΤο Airbnb ξαναμπαίνει στο παιχνίδι | Economistas.gr
Skip to main content

Το Airbnb ξαναμπαίνει στο παιχνίδι

Το Airbnb ξαναμπαίνει στο παιχνίδι
Ακίνητα στην Αθήνα/ Φωτογραφία Eurokinissi

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανηπηρέαστη την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία και προ Covid είχε μπει στο στόχαστρο σε πολλές πόλεις και χώρες, με τη βασική κατηγορία ότι προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα επίσημα καταλύματα αλλά κι ότι αλλοιώνει τον οικιστικό χαρακτήρα πολλών περιοχών, μετατρέποντας τους σε... “τουριστότοπους”.

Στην Ελλάδα και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιμετωπίστηκαν ως μια πρώτης ευκαιρία αδήλωτου πλουτισμού, με αποτέλεσμα να στηθεί μια “μαύρη” κι ανεξέλεγκτη αγορά, προκαλώντας και παράπλευρες ζημιές όπως η εκτίναξη των ενοικίων σε περιοχές κοντά σε τουριστικές περιοχές. Τα δραστικά μέτρα που έλαβε η ΑΑΔΕ, τόσο προς την πλευρά των εκμισθωτών όσο και προς την πλευρά Airbnb και λοιπών, συμμάζεψαν την κατάσταση, ενώ η “έφοδος” του κορωνοϊού και η απουσία τουριστών, έστρεψε εκ νέου τους ιδιοκτήτες στις... παραδοσιακές, μακροχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι πάλι κάτι αλλάζει.

Από τον Φεβρουάριο οι καταχωρίσεις σπιτιών και καταλυμάτων στην πλατφόρμα της Airbnb παγκοσμίως, ανακάμπτουν καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών δημιουργεί προσδοκίες για επανεκκίνηση των ταξιδιών τους επόμενους μήνες. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της AirDNA, που δείχνει ότι:

  • Μετά τον υπερδιπλασιασμό της προσφοράς ενεργών καταλυμάτων στην πλατφόρμα της από τις αρχές 2017 έως τις αρχές 2020 (5,4 εκατομμύρια από 2,3 εκατομμύρια), η  Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρίσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.
  • Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2021 οι συνολικές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19.
  • Νέες καταχωρίσεις καταλυμάτων στην Airbnb καταγράφονται τόσο σε ορεινές όσο και σε παράκτιες τοποθεσίες διεθνώς.
  • Η αυξανόμενη προσφορά σε θέρετρα ωφέλησε κυρίως τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων. Αυτοί τείνουν να διαχειρίζονται ένα υψηλό ποσοστό μονάδων σε αυτές τις περιοχές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλοι πάροχοι – αυτοί που διαχειρίζονται πάνω από 21 μονάδες-  αύξησαν και τον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων τους κατά περισσότερο από 14% κατά το παρελθόν έτος. Οι καταχωρήσεις από οικοδεσπότες που έχουν μια μόνο μονάδα μειώθηκαν κατά 9%. Αυτό συνέβη κυρίως σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπου υπάρχουν πολλοί οικοδεσπότες, που διαθέτουν μόνο ένα κατάλυμα.

Η κατάσταση στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σήμερα

  • Μείωση των καταχωρίσεων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφεται στις αρχές του 2021 σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις αστικές περιοχές, που αποτελούν τώρα μόλις το 20% της προσφοράς Airbnb στις ΗΠΑ. Το 2016 το ποσοστό αυτό έφτιανε στο 40%.
  • Στον Καναδά οι ενεργές καταχωρίσεις μειώθηκαν περισσότερο. Στις αρχές του 2021 το 40% των μονάδων για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκονταν σε τρεις πόλεις – Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ.
  • Αύξηση των καταχωρίσεων παρατηρείται τους πρώτους μήνες του έτους στη Γαλλία. Σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας έχουν δει αύξηση των ενεργών μονάδων.
  •  Το  Άμστερνταμ, που αποτελεί μια από τις 25 μεγαλύτερες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο, τον Φεβρουάριο του 2021 είχε 45% λιγότερες ενεργές καταχωρίσεις σε σχέση με την προ πανδημίας κατάσταση.

Η αγορά, πάντως, είναι πιθανό να δει μια ταχεία ανάκαμψη της προσφοράς μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα διεθνή ταξίδια.

  • Αγορές όπως η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Πεκίνο έχουν σημαντικές μειώσεις τόσο στις ενεργές όσο και στις διαθέσιμες λίστες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μειώσεις είναι πιθανότερο να είναι μόνιμες.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η AirDNA αναφέρει ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μειώθηκαν πέρυσι μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκρίνια σε όλη την Ευρώπη φέρνει το AirBnB
Γκρίνια σε όλη την Ευρώπη φέρνει το AirBnB
Γκρίνια, αντιδράσεις και τουρισμοφοβία προκαλεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το τουριστικό κύμα που κατακλύζει τις πόλεις.
Γκρίνια σε όλη την Ευρώπη φέρνει το AirBnB
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb
Ως αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb
Ζαχαράκη: Η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι το στοίχημα για φέτος
Ζαχαράκη: Η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι το στοίχημα για φέτος
Ασφάλεια και φιλοξενία είναι η μεγάλη πρόκληση της εφετινής τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα, όπως τονίζει σε συνέντευξη της η υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: Η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι το στοίχημα για φέτος
Επίσκεψη Θεοχάρη στην Ολλανδία για την ενίσχυση των τουριστικών ροών
Επίσκεψη Θεοχάρη στην Ολλανδία για την ενίσχυση των τουριστικών ροών
Την Ολλανδία επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Επίσκεψη Θεοχάρη στην Ολλανδία για την ενίσχυση των τουριστικών ροών