Μειωμένα ενοίκια: Η ΑΑΔΕ κλείνει τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες

NEWSROOM
Ενοικιαστήριο
Ενοικιαστήριο/ Φωτογραφία Eurokinissi

Να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θέλει η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα το πλάνο είναι να έχει ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα μέχρι το Πάσχα. Μάλιστα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΑΑΔΕ.

Αυτό αναφέρει αναλυτικά:

Πριν το Πάσχα να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο (υπό επεξεργασία είναι 90.000 δηλώσεις για το μήνα Νοέμβριο και 65.000 δηλώσεις για το Δεκέμβριο), όπως επίσης και

οι συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές για περίπου 15.000 δηλώσεις που εκκρεμούν, για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

  • Έως τις 20 Απριλίου σχεδιάζεται η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια ή ήταν μειωμένα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Για τον Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεών με βάση τη δήλωση του Φεβρουαρίου κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις:

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Η σύμβαση του ενοικιαστή-εργαζόμενου να είναι σε αναστολή τον Μάρτιο.

Η επιχείρηση - ενοικιαστής να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Να έχει υποβληθεί δήλωση COVID για τις μισθώσεις αυτές το Φεβρουάριο.

  • Οι μισθώσεις να φαίνεται ότι είναι ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών συστημάτων στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η αποζημίωση για τους φορολογούμενους που εμφανίζονται να είναι συνιδιοκτήτες ενός μισθωμένου ακινήτου για το οποίο το ενοίκιο έχει μειωθεί υποχρεωτικά και όλοι έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις Covid.

Στην περίπτωση αυτή οι συνιδιοκτήτες για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, θα πληρωθούν για το 50% των ενοικίων που έχασαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχουν στο ακίνητο. Όσον αφορά τα μειωμένα ενοίκια για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 θα γίνουν συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές.

Ο σχεδιασμός είναι να εξοφληθούν πριν το Πάσχα και όσοι δεν έχουν εισπράξει αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Ιανουαρίου. Πρόκειται για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι:

  • έχουν νοικιάσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021 όμως δεν έχουν λάβει την αποζημίωση που δικαιούνται λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει.
  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλλαν το 40% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να λάβουν από το Κράτος αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 20% των ενοικίων, όμως και εδώ παρατηρούνται.
ΣΧΕΤΙΚΑ