Χατζηδάκης: Πιο σημαντική αλλαγή του εργασιακού νομοσχεδίου η ψηφιακή κάρτα

NEWSROOM
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Μια μέρα μετά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η βασικότερη αλλαγή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

«Και τα συνδικάτα και οι απλοί εργαζόμενοι έχουν δίκιο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μαύρη και υποδηλώμενη εργασία, δεν καταγράφεται το ωράριο και οι υπερωρίες. Φέρνουμε μια πρόταση της ΓΣΕΕ και την υιοθετούμε, και ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις θα την θέσουμε σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά» σημείωσε.

Στη συνέχεια έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Υποστήριξε ότι θα συνδέεται με έναν κεντρικό μηχανισμό στο υπουργείο ο οποίος θα παρακολουθεί τι γίνεται με κάθε εργαζόμενο. «Είναι το Εργάνη 2. Όταν η επιθεώρηση εργασίας κάνει ελέγχους, αμέσως θα πέφτουν καμπάνες. Για κάθε εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος θα είναι πρόστιμο 10.500 ευρώ» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μέσω των προδηλωμένων υπερωριών και των διευθετήσεων ωραρίου εργασίας, θα γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σύστημα, θα μπορούν να χτυπήσουν την κάρτα και μέσω του κινητού τους.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή «προκειμένου να σταματήσει η ιστορία με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν ότι ευνοούν ή αδικούν εργοδότες και εργαζομένους ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα».

Το ζήτημα της διευθέτησης ωραρίου

Ο υπουργός αναφέρθηκε φυσικά και στο θέμα της διευθέτησης ωραρίου που έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής κόντρας με την αντιπολίτευση. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ο εργαζόμενος αποφασίζει αν θέλει να δουλέψει περισσότερες ώρες για παραπάνω χρήματα ή αν θα εργαστεί λιγότερες μέρες όποτε συμφωνήσει με τον εργοδότη του.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για τον εργαζόμενο. Αν συμφωνεί με τον εργοδότη, πηγαίνουμε στις υπερωρίες και βάζει παραπάνω λεφτά στην τσέπη του. Και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου δουλεύουν κάποιες μέρες παραπάνω ώρες, και το αντιστάθμισμα είναι να παίρνουν παραπάνω άδειες ή ρεπό. Αυτά τα κατοχυρώνουμε και τα δύο. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κουμάντο στο σπίτι των εργαζομένων».

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει ειδικοί μέριμνα προκειμένου να μην υπάρχουν εκδικητικές απολύσεις σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος αρνηθεί να εργαστεί παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ