Σταϊκούρας: Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις – Περαιτέρω μείωση το 2022

NEWSROOM
Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας/ Φωτογραφία Eurokinissi

Για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται σε όσα γνωρίζουμε για τον ΕΝΦΙΑ μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά πιο δίκαιος.

Ο υπουργός τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3.478 αφορούν νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση».

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ το 2022

Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από πέντε δόσεις τονίζοντας «θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε ότι το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 8% και θα φτάσει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

«Πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Τι είπε για τις προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία

Σχετικά με τις προβλέψεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών». Παράλληλα τόνισε ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 3,6%. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην φετινή αύξηση του τουρισμού που αναμένεται να φτάσει στο 45% των εσόδων του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ