fbpxΚαραμανλής: Μέσα στο 2022 λύση στην υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ | Economistas.gr
Skip to main content

Καραμανλής: Μέσα στο 2022 λύση στην υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ

Καραμανλής: Μέσα στο 2022 λύση στην υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Για τα σημαντικά έργα στον Πειραιά, που θα καταστήσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έναν πραγματικό συγκοινωνιακό κόμβο, μίλησε ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 και στον κ. Χάρη Παυλίδη και την κ. Σοφία Φίκα, τόνισε ότι μέσα στο 2022 θα δοθεί λύση στο ζήτημα της υπογειοποίησης της Γραμμής 1 (ΗΣΑΠ). Ένα μεγάλο έργο, το οποίο -όπως επισήμανε- συζητείται από το 2008, είχε γίνει μελέτη, αλλά ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

“Ο Ηλεκτρικός-να μη γελιόμαστε- κόβει αυτή τη στιγμή την πόλη στα δύο. Θα γίνει μία πολεοδομική ανάπλαση, θα γίνει υπογειοποίηση. Θα είμαστε έτοιμοι μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, μαζί με το Δήμαρχο, να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη και να πούμε πότε θα ξεκινήσει το έργο, πόσα χρήματα θα στοιχίσει, πότε θα ολοκληρωθεί και πως θα χρηματοδοτηθεί”, ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθύμισε ότι πριν από ενάμιση χρόνο παραδόθηκαν στο επιβατικό κοινό τρεις σταθμοί του Μετρό προς Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλός και Αγία Βαρβάρα), παρά τις “Κασσάνδρες”. Και δήλωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθούν και οι τρεις επόμενοι σταθμοί, Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιάς. “Έτσι ώστε να πετύχουμε το προφανές, το οποίο όμως για πολλές δεκαετίες δεν ήταν προφανές: Να ενώσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μέσα σε 50 λεπτά με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας”, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε επίσης στα υπόλοιπα σημαντικά έργα για τον ευρύτερο Πειραιά, όπως η δυτική περιφερειακή οδός του Αιγάλεω, που θα “ξεμπλοκάρει” το κυκλοφοριακό “έμφραγμα” στο Σχιστό και το Σκαραμαγκά, καθώς και στο ξεμπλοκάρισμα της υποθαλάσσιας σήραγγας Σαλαμίνα - Πέραμα, για την οποία αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε την εθνική στρατηγική, που θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης περιοχής. Επισήμανε ότι και στην πιο προηγμένη οικονομία της Δύσης, τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομών, διότι αυτά δίνουν πολύ μεγάλη ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη συμβασιοποιήσει 3,2 δισ ευρώ έργα μέσα σε δυόμιση χρόνια.

“Τα πιο εμβληματικά έργα θα έλεγα ότι είναι τα σιδηροδρομικά, έτσι ώστε να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών και μετά να μπορεί να γίνει κέντρο logistics, όπως είχε οραματιστεί η Κυβέρνηση Καραμανλή με την είσοδο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά”, σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενωθούν τα λιμάνια με ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο με τα εμπορευματικά κέντρα, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση που έχει. Επισήμανε δε ότι το λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού θα μπορεί να δέχεται τα προϊόντα από τη Νοτιοανατολική Ασία και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα λιμάνι εξόδου των προϊόντων από τη Βαλκανική.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να συμβάλλει ώστε το brain drain να γίνει brain gain, εκφράζοντας τη χαρά του γιατί βλέπει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους μηχανικούς και άλλες ειδικότητες του τεχνικού κλάδου να επιστρέφουν σιγά σιγά στη χώρα για να συμμετάσχουν σε αυτό το κατασκευαστικό «μπαμ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεργία σε τρένα και προαστιακό - Στάσεις σε μετρό και τραμ
Απεργία σε τρένα και προαστιακό - Στάσεις σε μετρό και τραμ
Ακινητοποιημένα είναι και σήμερα, για δεύτερη συνεχή μέρα, τα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Απεργία σε τρένα και προαστιακό - Στάσεις σε μετρό και τραμ
Καραμανλής: Προχωρά η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό
Καραμανλής: Προχωρά η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό
Στον σταθμό «Πειραιάς» θα ενώνονται λειτουργικά πολλές γραμμές και αξίζει να σημειωθεί πως η διαδρομή από το λιμάνι στο διεθνές αεροδρόμιο θα διαρκεί πλέον περίπου 50 λεπτά.
Καραμανλής: Προχωρά η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό
Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ το πρωί της Παρασκευής -Τρίωρη στάση εργασίας
Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ το πρωί της Παρασκευής -Τρίωρη στάση εργασίας
Η τρίωρη στάση εργασίας θα είναι από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 14:00, λόγω της κηδείαςτου εργαζομένου που έχασε τη ζωή του στο εργατικό δυστύχημα στις γραμμές του ΗΣΑΠ.
Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ το πρωί της Παρασκευής -Τρίωρη στάση εργασίας
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν αύριο από 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν αύριο από 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους. Τα Μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν αύριο από 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι συρμοί του Μετρό ( Γραμμή 2&3) θα κυκλοφορούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη
Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη