Χατζηδάκης: Ώρα να δράσει άμεσα η ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

NEWSROOM
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης/ Φωτογραφία Eurokinissi ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπός της, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή. Γι' αυτό, απαιτείται άμεσα συλλογική απάντηση σε επίπεδο ΕΕ, που θα πλαισιώσει τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις, για να προστατέψουν τους πολίτες τους από τη δραματική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στην Πράγα (13-14 Οκτωβρίου), με βασικό θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση των κοινωνικών παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι κάποιες από τις ιδέες που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζονται από την πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ. «Σε κάθε περίπτωση, η ανάληψη πανευρωπαϊκής δράσης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη δέσμη των μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως σημείωσε, «επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, με έμφαση στα πιο ευάλωτα και σε έναν βαθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πόρους που προέρχονται εν πολλοίς από την ανάκτηση των "ουρανοκατέβατων κερδών" των ενεργειακών ομίλων, τα οποία αναδιανέμονται υπέρ της κοινωνίας και αποτελούν βασικό "όπλο" για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Την ίδια στιγμή, αυξάνουμε το επίδομα θέρμανσης στο πλαίσιο μέτρων στήριξης που είναι στοχευμένα στους πιο ευάλωτους».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και πώς αυτά συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με έμφαση και πάλι στους πιο ευάλωτους.

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την περαιτέρω προώθηση της πράσινης ενέργειας (ούσα ήδη 7η στον κόσμο στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της), με δεδομένο ότι η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο αποτελεί έναν φθηνό εθνικό πόρο. Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε, «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους στόχοι, αλλά συμβαδίζουν, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες–μέλη για την ενσωμάτωση των προσφύγων από την Ουκρανία, ιδίως των γυναικών, στην αγορά εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες υποβάλλουν αιτήσεις, για να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινής προστασίας και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις σχετικές υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και την πρόσβαση των παιδιών από την Ουκρανία στην προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση, μέτρο το οποίο επιπλέον διευκολύνει ιδιαίτερα τις μητέρες να βρουν εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ