Μάχη με τις φλογες δίνει η Πυροσβεστική σε Ν. Κουβαρά και Λουτράκι-Προσήχθη ένας αλλοδαπός

NEWSROOM
Πυρκαγιά στο Ν. Κουβαρά-Φωτογραφία Intime News/Λιάκος Γιάννης
Πυρκαγιά στο Ν. Κουβαρά-Φωτογραφία Intime News/Λιάκος Γιάννης

Στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού, που εξετάζεται, «καθώς σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά Αττικής», έχουν προχωρήσει οι αρχές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά «η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘'Όλυμπος'' ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό».

Παράλληλα ολοκληρώθηκε πριν λίγο διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, στο πλαίσιο της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων με συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών, Επικρατείας, 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών «είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών». «Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 81 δασικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων δύο στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες. Έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, για την πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 2 ώρες μετά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν 94 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς 'Αγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών, Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη στη συνέχεια από 'Αγιο Χαράλαμπο και στο τρίτο μήνυμα από Ίσθμια, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία. «Κι εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν, 8 αεροσκάφη 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ κι ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ