Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

NEWSROOM
άνδρας σβήνει φωτιά στην κερατέα
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Απόφαση η οποία περιλαμβάνει νέα στοχευμένα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεων καταβολών, για τους πληγέντες από πυρκαγιές, με ειδική μέριμνα για όσους έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα:

 1. στον δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 2. στη δημοτική ενότητα Σώστου του δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 3. στις δημοτικές κοινότητες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς και Νέου Ξεριά της δημοτικής ενότητας Χρυσούπολης του δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 4. στη δημοτική ενότητα Νέας Αρτάκης του δήμου Χαλκιδαίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
 5. στη δημοτική κοινότητα Αγίου Κοσμά της δημοτικής ενότητας Ορεινού του δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 6. στον δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
 7. στις δημοτικές κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της δημοτικής ενότητας Κομοτηνής του δήμου Κομοτηνής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 8. στη δημοτική ενότητα Φιλλύρας του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπονται τα εξής:

 • Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.
 • Αναστέλλεται για έναν μήνα η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
 • Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις–Αίτηση υπαγωγής μέχρι 30/09/2023.

Ειδικά, για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν για έξι μήνες.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, η προστασία επεκτείνεται επίσης στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και ισχύουν επιπλέον οι κάτωθι ρυθμίσεις:

 • Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που γεννήθηκαν, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.
 • Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
 • Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού της ζημιάς διά του 1/24 του συνολικού ποσού της οφειλής και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 12 και μεγαλύτερος των 24.
ΣΧΕΤΙΚΑ