Πετρέλαιο: Άνοδο καταγράφουν οι τιμές με ώθηση από την Κίνα

oil-Φωτογραφία AP

Άνοδο σημειώνει το πετρέλαιο, καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης στην Κίνα ενίσχυαν τις προοπτικές της ζήτησης.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Δευτέρα στα 87,26 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,30%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 83,46 δολάρια με άνοδο 0,35%.

Άνοδος για το αργό

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας ανέκαμψε τον Μάρτιο, για να σταματήσει μια πεντάμηνη πτώση, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού μπορεί να ανακάμψει.

Το αργό έχει σημειώσει άνοδο φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ μείωσε τις προμήθειες για να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των αυξημένων ροών από χώρες εκτός του ομίλου. Η ομάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής της σε μια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Το πετρέλαιο έχει επίσης υποστηριχθεί από τις ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές και τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η απροσδόκητα ανθεκτική ζήτηση πετρελαίου στην Ευρώπη βοήθησε επίσης τις τιμές, ανέφερε η Goldman Sachs Group σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι η εξασθένηση της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ και η πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 αποτελούν σημάδια περαιτέρω ανόδου. Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα ανέφερε ότι τα εμπορεύματα θα κινηθούν ανοδικά φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, βοηθώντας τη βιομηχανική και καταναλωτική ζήτηση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

ΣΧΕΤΙΚΑ