Χρυσός: Ανοδική κίνηση εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

NEWSROOM
Χρυσός
Φωτό: Shutterstock

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2024.

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του χρυσού, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καθώς σήμερα στις 15:30 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα στοιχεία αναφορικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Η ανακοίνωση αυτή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, διότι θα αποτελέσει μια ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τα επιτόκια.

Η τιμή σποτ του χρυσού στις 09:45 ώρα Ελλάδος σημείωνε άνοδο της τάξεως του 0,16%, στα 2.363,65 δολάρια η ουγγιά.

Όπως προαναφέρθηκε το μεσημέρι θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο δομικός πληθωρισμός τον Απρίλιο αναμένεται να έχει επιταχυνθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο χρυσός εξαρτάται από τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, «αν αρχίσει ο πληθωρισμός να υποχωρεί λίγο, θα είναι θετικό για τον χρυσό, καθώς βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυναμική, λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητά του μέχρι τώρα», επισημαίνει ο Kyle Rodda, αναλυτής της χρηματοπιστωτικής αγοράς στο Capital.com.

Όμως, «αν οι τιμές καταναλωτή είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο, τότε αυτό θα κλονίσει πραγματικά όλες τις αγορές και την αίσθηση ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν».

Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ προβληματίζουν

Τα υποτονικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας και η πιο ήπια από το αναμενόμενο έκθεση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο.

Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, όμως τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού, καθώς είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο δεν προσφέρει απόδοση.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2024 και σημείωσε ότι είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ωστόσο, τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του άργυρου υποχωρεί κατά 0,1% στα 28,57 δολάρια η ουγγιά, ενώ αυτή του παλλαδίου κερδίζει1,3% στα 990,06 δολάρια.

Από την άλλη, η τιμή της πλατίνας «σκαρφάλωσε» 2,2% στα 1.053,75 δολάρια, φθάνοντας σε υψηλό σχεδόν ενός έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ