Σε τροχιά ευρωπαϊκής σύμπραξης το Χρηματιστήριο – Η κυβέρνηση βλέπει θετικά μια ενδεχόμενη συμφωνία
Εμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών) , σε συνεργασία με τους συμβούλους του εισέρχεται σε φάση αξιολόγησης, από στρατηγική και οικονομική σκοπιά της αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή των μετοχών που έλαβε από τη Euronext, το πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό φορέα με κεφαλαιοποίηση άνω των 6 τρισεκατομμυρίων ευρώ
«Επί του παρόντος , το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με τη Euronext και θα ανταποκριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα» ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΕΧΑΕ, με στελέχη του τραπεζικού κλάδου να βάζουν θετικό πρόσημο στις εξελίξεις που «τρέχουν» προς την τελική ευθεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ενήμερος ενώ χθες το απόγευμα τα στελέχη τoυ Εuronext συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.
Εφόσον «κλείσει» η συμφωνία η Ελλάδα θα γίνει το 8 μέλος του ενοποιημένου οικοσυστήματος ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία μαζί με Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία με περισσότερες από 1.800 εισηγμένες εταιρείες, με το στίγμα του ΧΑ και των εισηγμένων στα ραντάρ των ξένων επενδυτών να γίνεται πιο ορατό, θα συμβάλει στην αύξηση των αξιών χρηματιστήριο, με θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.
Και όπως υπογραμμίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών «Αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Στοχεύει στη βέλτιστη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.»
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας και εφόσον προχωρήσει ο συνδυασμών των δύο οντοτήτων, προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά την ενσωμάτωση, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
«Υποστηρίζουμε ανάμεσα σε άλλα: τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών, την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο, την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης και την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).