Απαισιόδοξο το 60% των Ελλήνων για την οικονομία

NEWSROOM
Απαισιόδοξο το 60% των Ελλήνων για την οικονομία
Φώτο: Shutterstock

Η αισιοδοξία είναι λέξη που αγνοείται εδώ και μια δεκαετία σχεδόν στην Ελλάδα, καθώς τα χρόνια της κρίσης επηρέασαν σημαντικά την ψυχολογία των Ελλήνων.

Πλέον οι Έλληνες δείχνουν πιο αισιόδοξοι σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ που διεξήγαγε η Pulse RC, καθώς το 42% εκφράζουν αισιοδοξία για την προσωπική τους κατάσταση. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από το 38% που ήταν στη τελευταία έρευνα του Νοεμβρίου.

Επιπλέον μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφεται και για την ελληνική οικονομία, με τα το 36% των ερωτηθέντων να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια στιγμή όμως το 60% των Ελλήνων συνεχίζουν και παραμένουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι θετικές απόψεις στον δείκτη αξιολόγησης της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική παρουσιάζουν μικρή άνοδο (32% από 30%), ενώ παραμένουν σταθερές στο 23%, στον δείκτη αξιολόγησης στην προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπλέον η έρευνα αποκάλυψε και μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, για την τρέχουσα επικαιρότητα όπου υπερισχύουν οι καταφατικές απαντήσεις στα ερωτήματα (διαφορά «ναι - όχι»):

• «…αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή;»: +29%.

• «…έχετε διαπιστώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών γενικά στην αγορά, τους τελευταίους μήνες;»: +22%

• «…θα έπρεπε να τροποποιηθεί το άρθρο 16, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια;» +19%

Αντίθετα, αρνητικό ισοζύγιο αποτυπώνεται στα ερωτήματα:

• «…έχετε καταφέρει να αποταμιεύσετε κάποιο μικρό ή μεγάλο ποσό;» -48% (διαφορά «ναι - όχι»)

• «…η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα σε επιχειρήσεις;»: -39%

• «…η συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλλει θετικά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών;»: -17%

"Είναι θετικό το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το μέλλον, τόσο το προσωπικό τους, όσο και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, καθώς πράγματι, σημειώνεται βελτίωση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δε θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως, άλλωστε, καταδεικνύει και η έρευνα, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να αποταμιεύσει κάποιο μικρό ή μεγάλο ποσό, ενώ αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την επάρκεια των κοινωνικών παροχών".

ΣΧΕΤΙΚΑ