Εκτός αγοράς μένει το 40% των αποφοίτων Πανεπιστημίων

Φώτο: Shutterstock

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία, που βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, το φως της δημοσιότητας, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα εν έτει 2019, ακόμα κι εκείνοι που θεωρητικά έχουν περισσότερα «εφόδια» ήτοι οι κάτοχοι τίτλου ανωτάτων σπουδών ή και μεταπτυχιακών. Κατόπιν τούτου, η συνέχιση της «αιμορραγίας» του έμψυχου υλικού της χώρας, μοιάζει μονόδρομος.

Νέα έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει το χάρτη της απασχόλησης για νέους 20- 34 ετών, οι οποίοι αποφοίτησαν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα 3 χρόνια. Το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 διαμορφώνεται στο 85,5% και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (!), η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, ενώ στην πρώτη κατηγορία, με ποσοστό από 89% και πάνω, συμπεριλαμβάνονται ΟΛΕΣ οι Βαλτικές χώρες, όπως επίσης η Ουγγαρία και η Τσεχία. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Δυστυχώς στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 59%, όπερ σημαίνει ότι οι 4 στους 10 πρόσφατα αποφοιτήσαντες από κάποιο ΑΕΙ, δεν μπορούν να βρουν δουλειά!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ιστορική αναδρομή, με πρώτο σταθμό το τελευταίο προς κρίσης έτος, δηλαδή το 2009. Τότε, το σχετικό απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 68,1%, απέχοντας 15,7 ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κρίση ήταν καταλυτική, αφού το ποσοστό απασχόλησης για τους νέους πτυχιούχους πανεπιστημίου κατρακύλησε ως το 45,4%, ακολουθώντας την «έκρηξη» του γενικού ποσοστού ανεργίας στο 28%. Παρά την υποτιθέμενη σταδιακή έξοδο από το τούνελ της κρίσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανέβηκε μόλις στο 59%, απέχοντας πλέον 26 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενισχύοντας ή μάλλον επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας αφορούν σε ανειδίκευτο προσωπικό, χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων, με χαμηλές αποδοχές.

Φυσικά κάθε σύγκριση με την Πορτογαλία (85,9%), την Κύπρο (81,3%) ή ακόμα και την Ισπανία (77,9%) της υψηλής ανεργίας, είναι απογοητευτική και το μόνο παρήγορο γεγονός είναι ότι η γειτονική Ιταλία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Λίαν αποκαλυπτικά είναι και ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης στην Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ. Επί συνόλου 3,814 εκατομμυρίων εργαζομένων, το 34% είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 28% έχουν πτυχίο ΑΕΙ και κάτι λιγότερο από 10% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, δείχνοντας έτσι πόσο «εχθρική» είναι η εγχώρια αγορά εργασίας προς όσους έχουν αυξημένα εκπαιδευτικά προσόντα.

Απασχολούμενοι 15 ετών και άνω κατά επίπεδο εκπαίδευσης, θέση στο επάγγελμα και φύλο. Α΄ τρίμηνο 2019

σε χιλιάδες

Μόλις χθες έρευνα της HSBC σε 33 χώρες έδειξε ότι οι νέοι επαγγελματίες, οι οποίοι μετακινούνται στο εξωτερικό πριν τα 35α γενέθλιά τους, έχουν αύξηση 35% στις αποδοχές τους και προάγονται πιο γρήγορα. Ανάμεσα στις 10 χώρες που θεωρούνται κορυφαίες για να εργάζεται και ζει κανείς βρίσκεται η Ισπανία κι αν μη τι άλλο αυτό θα πρέπει να προβληματίζει όσους μιλάνε για ανάσχεση και αναστροφή του brain drain…

ΣΧΕΤΙΚΑ