Skip to main content

Der Spiegel: Τι θέλει η νέα κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους

Der Spiegel: Τι θέλει η νέα κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους
Φωτο: Shutterstock

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε ανταπόκριση του Γιώργου Χρηστίδη από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Μητσοτάκης επιδιώκει χαλαρότερους όρους εξοικονόμησης» τονίζει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις – τώρα ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να διαπραγματευτεί σύντομα με την ΕΕ για ελαφρύνσεις του χρέους.

Μόλις πέτυχε έναν εκλογικό θρίαμβο, αλλά το πρόγραμμα που έχει επιβάλει στον εαυτό του για τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του είναι σφιχτό: να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις, να δρομολογήσει μειώσεις φόρων, να επανορθώσει τον δημόσιο τομέα και να επιλύσει ζητήματα που μπλοκάρουν τις επενδύσεις. Δίνοντας το Υπουργείο Οικονομικών στον Χρήστο Σταϊκούρα, το μετέφερε σε έναν αθόρυβο, αλλά αποτελεσματικό πολιτικό.

Μέχρι εδώ καλά – τουλάχιστον στα μάτια πολιτικών του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Αλλά μόλις αποδειχτούν οι μεταρρυθμιστικές προθέσεις του και η ανάπτυξη εκτοξευτεί – όπως ελπίζει – ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να ζητήσει από το Βερολίνο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πιστωτές ανταμοιβή ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Το βασικό του μήνυμα θα είναι το εξής περίπου: Αγαπητοί Ευρωπαίοι, λογικευτείτε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει τα υπέρογκα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που υποσχέθηκε ο προκάτοχός μου Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να μιλήσουμε και να αλλάξουμε τους όρους.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτες αυτές τις υποσχέσεις και προϋπόθεση για να παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μη χρειαστούν νέα πακέτα διάσωσης. Αντιθέτως, κατά την άποψη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι όροι είναι παράλογοι και αντιφατικοί. Γιατί αφαιμάσσουν την οικονομία και εμποδίζουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού στόχου του 4%, που είναι αναγκαία, για να φτάσει το ΑΕΠ και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα.

Σ’ αυτό το εγχείρημά του ο Μητσοτάκης έχει έναν ισχυρό σύμμαχο: τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Έχοντας το σεβασμό των ομολόγων του στην ΕΚΤ, αλλά υβριζόμενος από τον Τσίπρα και τους αριστερούς, ο Στουρνάρας ήταν για χρόνια απομονωμένος ή δεχόταν επιθέσεις ως ταξικός αντίπαλος και φερέφωνο συντήρησης. Πάντοτε ο οικονομολόγος εμφανιζόταν προσεκτικός, πάντοτε διαφήμιζε τις μεταρρυθμίσεις. Και ποτέ ο Στουρνάρας δεν δίστασε να επικρίνει ως πράξεις λαϊκισμού και αντιπαραγωγικότητας νόμους και χρηματικές ευεργεσίες.

Ο Στουρνάρας αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Μητσοτάκη. Συμφωνεί με τον πρωθυπουργό για την ανάγκη χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων. «Νομίζω ότι ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αρνητικός, αλλά και για τους πιστωτές της», δήλωσε ο Στουρνάρας στο SPEIGEL, σε συνάντηση στο γραφείο του. «Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, όχι στα δημοσιονομικά πλεονάσματα». Μια μείωση των στόχων λιτότητας θα σημάνει μια win-win situation για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, επιχειρηματολογεί ο Στουρνάρας και προσθέτει: Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν θα οδηγήσει κάτι τέτοιο σε υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το μειώσει. «Δεν είναι ανάγκη να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».

Αν όλα πάνε όπως είναι το σχέδιο, ο Στουρνάρας αναμένει καλές ειδήσεις: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν ακόμα ‘στάτους σκουπίδια’, μπορεί να ανακτήσουν το λεγόμενο Investmentgrade-Rating, που αντιστοιχεί στην καλή ή πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πότε η Ελλάδα θα λάβει ένα Investmentgrade-Rating», λέει ο Στουρνάρας. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά, τόλμησε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη απέναντι στο SPIEGEL: «Ένας χρόνος θα μπορούσε να είναι μια λογική προσδοκία».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αισιόδοξος και σε σχέση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι περιορισμοί που ίσχυσαν το καλοκαίρι του 2015 ισχύουν εν μέρει ακόμα και παρεμποδίζουν την οικονομία. «Περιμένω να αρθούν πλήρως μέσα στους επόμενους έξι μήνες», λέει.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας θα πρέπει ακόμα να δουλέψουν πολύ για να πείσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους. Όταν ζητήθηκε από τον πορτογάλο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να στείλει μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σύμφωνα με τους "Financial Times": «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και όταν τις παραβαίνουμε, καταρρέει πρώτα-πρώτα η αξιοπιστία. Κι αυτό συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης, επενδύσεων και τελικά ανάπτυξης». Γι’ αυτό – κατά τον Σεντενο – «η συμβουλή μου θα ήταν να συνεχιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα
ΕΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα
Στο 2,1% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύονται σήμερα.
ΕΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα
Νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αμερικανοί αξιωματούχοι σε συνομιλία που είχαν με Ελληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν στην αλλαγή ηγεσίας της χώρας, τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και σταθερότητα.
Νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Γι αυτό επέστρεψε στις αγορές δυναμικά η Ελλάδα
Γι αυτό επέστρεψε στις αγορές δυναμικά η Ελλάδα
«Περίπου εννέα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα είναι σε θέση να δανειστεί τόσο φτηνά όσο ποτέ. Ο λόγος είναι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη» σύμφωνα με το Spiegel.
Γι αυτό επέστρεψε στις αγορές δυναμικά η Ελλάδα
Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα Airbnb
Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα Airbnb
Η ομάδα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επιχειρεί να «ζυγίσει» τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο του Airbnb στα ύψη των ενοικίων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα Airbnb
Moody's: Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας
Moody's: Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας
Την θετική πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s που σε έκθεση του αναφέρει πως αυτές οι χώρες αναμένεται να σημειώσουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη τους την επόμενη δεκαετία.
Moody's: Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 12ετιας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 12ετιας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου, καθώς είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική.
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 12ετιας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα