Εντός ημερών η απόφαση για το φορολογικό νομοσχέδιο

NEWSROOM
Εντός ημερών η απόφαση για το φορολογικό νομοσχέδιο
Φωτο: Eurokinissi

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το πολυ-αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και εντός των ημερών αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα έρθει ακέραιο στη Βουλή ή θα «σπάσει» σε δύο μέρη.

Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM στην ΕΡΤ, ο οποίος έδωσε ραντεβού το Σεπτέμβριο προκειμένου να μελετήσουν οι Ευρωπαίοι τερχνοκράτες λεπτομερώς το φορολογικό σχεδιασμό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η κατάθεση ενός μίνι φορολογικού νομοσχεδίου τώρα κι ενός δεύτερου, μαζί με τον Προϋπολογισμό το Φθινόπωρο.

Σε αυτή την περίπτωση, το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου, θα περιλαμβάνει τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα, να μπουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούν οφειλές που – σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - μπορούν να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα έρθουν «πακέτο» ήτοι ότι δεν θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο οι μειώσεις του φόρου για τις επιχειρήσεις και σε άλλο οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών.

Σημειωτέον, ότι η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και οι όποιες άλλες βελτιώσεις στους υπόλοιπους συντελεστές, έχουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (η πρώτη φάση), θα αφορά στη χρήση του 2020 άρα θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του 2021.

Πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο, ετοιμάζεται ένα ακόμα υπερνομοσχέδιο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, σε αυτό θα περιληφθούν νέες σκέψεις και σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε είχαν μείνει ημιτελείς τα προηγούμενα χρόνια είτε είχαν «κολλήσει». Στόχος είναι, μαζί με τις αντίστοιχες διατάξεις του φορολογικού, να βελτιώσουν το επιχειρηματικό- επενδυτικό περιβάλλον.

Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, που θα ψηφιστούν πριν από τη ΔΕΘ, με στόχο να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές και κυρίως στους Ευρωπαίους. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του Κράτους, με φόντο τις συνεχείς συστάσεις για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, το δεύτερο θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, με όποια μορφή πάρει και το τρίτο θα είναι το αναπτυξιακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ