Skip to main content

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Φωτο: Eurokinissi

“Όλες οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη θα είναι σε πλήρη γνώση των Θεσμών”, επισημαίνουν στο economistas αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πάρει “φωτιά” η γραμμή Αθήνας- Βρυξελλών, από το υλικό- κυρίως δημοσιονομικό- που στέλνει η ελληνική πλευρά.  

“Στοιχεία πάνε κι έρχονται. Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες τα μελετούν, αλλά δεν έχουν απαντήσει”, αναφέρουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι απολύτως συγκρατημένος, χωρίς διάθεση και πρόθεση να μοιράσει “δώρα”, που δεν θα μπορούν να “κουμπώσουν” με το δύσκολο δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Μπορεί να μην έχει πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, ωστόσο μόνιμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους, εντείνοντας την τεχνική επεξεργασία των εκκρεμών θεμάτων πριν από την έναρξη της 4ης αξιολόγησης.  

Τα σίγουρα θετικά μέτρα και τα «αγκάθια»

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Ελλάδα πιθανώς θα συζητηθεί, έστω περιγραφικά, στο Euroworking Group της Πέμπτης, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ. Η μείωση των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις- με τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και μερισμάτων- τα κίνητρα για την οικοδομή (“πάγωμα” ΦΠΑ και Φόρου Υπεραξίας, έκπτωση 40% στις δαπάνες αναβάθμισης), καθώς και το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιρουμένων αυτών της κύριας ασφάλισης, θα πρέπει να θεωρούνται τα μόνα σίγουρα για το “πακέτο” των εξαγγελιών, στο οποίο θα “χωρέσουν” και τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Όσον αφορά στα δύσκολα θέματα, δηλαδή τις παρεμβάσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων (συντελεστές- κλιμάκια), αναφορές μπορούν να γίνουν- συμπεριλαμβάνονται άλλωστε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται από τις διαβουλεύσεις για τον Προϋπολογισμό.  

Οι στόχοι για την 4η αξιολόγηση

Αν και η 4η αξιολόγηση θα είναι υποβαθμισμένη στελεχιακά, καθώς ο έως τώρα επικεφαλής της Κομισιόν Ν. Κοστέλο παραδίδει τα ηνία στο Νο 2 του κλιμακίου, τα θέματα προς εξέταση παραμένουν δύσκολα. Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στα δημοσιονομικά, καθώς αν και ο ονομαστικός στόχος θα παραμείνει 3,5%, το μείγμα που θέλει να περάσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τελεί υπό διαβούλευση,  αφού η όποια παρέμβαση θα απαιτήσει τον ανάλογο δημοσιονομικό χώρο. Το σενάριο των ισοδύναμων παίζει, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ δυνατά, ενώ αν και η ελληνική πλευρά θεωρεί κλεισμένη τη συζήτηση για το αφορολόγητο, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.  

Στις Βρυξέλλες θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν αλλάξει η Κομισιόν, ωστόσο όπως παραδέχονται πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, το στοίχημα είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλές, τεχνικά δύσκολες μεταμνημονιακές εκκρεμότητες. Τα πεδία των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων και της Ενέργειας, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.  

Στο καλό σενάριο, η Έκθεση της 4ης αξιολόγησης θα είναι έτοιμη στις 4 Νοεμβρίου, διευκολύνοντας έτσι τις παράλληλες κι ακόμα πιο περίπλοκες διαβουλεύσεις για τα πλεονάσματα. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για το συνυπολογισμό των ANFA-SMP στο πλεόνασμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για χαμηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την επόμενη κιόλας χρονιά...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις
Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις
Ρηξικέλευθες μεθόδους, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστική, άρα βιώσιμη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με τις πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, να λειτουργούν ως οδηγός.
Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις
Οι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα
Οι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα
Τριπλό ματ στη φορολογία με βελτίωση 120 δόσεων, lifting στις 12 δόσεις και μείωση φόρων έτσι ώστε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να μπορέσουν να τραβήξουν γραμμή, αφήνοντας πίσω τη βαριά κληρονομιά της κρίσης.
Οι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα
Συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας
Συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές επισκέψεις σε παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.
Συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας
Επιταχύνεται η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Επιταχύνεται η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Να προχωρήσει άμεσα η πώληση του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ. Η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ στη θέση της Rothschild.
Επιταχύνεται η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»