fbpxΤο πακέτο φοροελαφρύνσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ | Economistas.gr
Skip to main content

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Φωτο: Eurokinissi

“Όλες οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη θα είναι σε πλήρη γνώση των Θεσμών”, επισημαίνουν στο economistas αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πάρει “φωτιά” η γραμμή Αθήνας- Βρυξελλών, από το υλικό- κυρίως δημοσιονομικό- που στέλνει η ελληνική πλευρά.  

“Στοιχεία πάνε κι έρχονται. Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες τα μελετούν, αλλά δεν έχουν απαντήσει”, αναφέρουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι απολύτως συγκρατημένος, χωρίς διάθεση και πρόθεση να μοιράσει “δώρα”, που δεν θα μπορούν να “κουμπώσουν” με το δύσκολο δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Μπορεί να μην έχει πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, ωστόσο μόνιμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους, εντείνοντας την τεχνική επεξεργασία των εκκρεμών θεμάτων πριν από την έναρξη της 4ης αξιολόγησης.  

Τα σίγουρα θετικά μέτρα και τα «αγκάθια»

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Ελλάδα πιθανώς θα συζητηθεί, έστω περιγραφικά, στο Euroworking Group της Πέμπτης, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ. Η μείωση των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις- με τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και μερισμάτων- τα κίνητρα για την οικοδομή (“πάγωμα” ΦΠΑ και Φόρου Υπεραξίας, έκπτωση 40% στις δαπάνες αναβάθμισης), καθώς και το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιρουμένων αυτών της κύριας ασφάλισης, θα πρέπει να θεωρούνται τα μόνα σίγουρα για το “πακέτο” των εξαγγελιών, στο οποίο θα “χωρέσουν” και τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Όσον αφορά στα δύσκολα θέματα, δηλαδή τις παρεμβάσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων (συντελεστές- κλιμάκια), αναφορές μπορούν να γίνουν- συμπεριλαμβάνονται άλλωστε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται από τις διαβουλεύσεις για τον Προϋπολογισμό.  

Οι στόχοι για την 4η αξιολόγηση

Αν και η 4η αξιολόγηση θα είναι υποβαθμισμένη στελεχιακά, καθώς ο έως τώρα επικεφαλής της Κομισιόν Ν. Κοστέλο παραδίδει τα ηνία στο Νο 2 του κλιμακίου, τα θέματα προς εξέταση παραμένουν δύσκολα. Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στα δημοσιονομικά, καθώς αν και ο ονομαστικός στόχος θα παραμείνει 3,5%, το μείγμα που θέλει να περάσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τελεί υπό διαβούλευση,  αφού η όποια παρέμβαση θα απαιτήσει τον ανάλογο δημοσιονομικό χώρο. Το σενάριο των ισοδύναμων παίζει, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ δυνατά, ενώ αν και η ελληνική πλευρά θεωρεί κλεισμένη τη συζήτηση για το αφορολόγητο, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.  

Στις Βρυξέλλες θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν αλλάξει η Κομισιόν, ωστόσο όπως παραδέχονται πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, το στοίχημα είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλές, τεχνικά δύσκολες μεταμνημονιακές εκκρεμότητες. Τα πεδία των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων και της Ενέργειας, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.  

Στο καλό σενάριο, η Έκθεση της 4ης αξιολόγησης θα είναι έτοιμη στις 4 Νοεμβρίου, διευκολύνοντας έτσι τις παράλληλες κι ακόμα πιο περίπλοκες διαβουλεύσεις για τα πλεονάσματα. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για το συνυπολογισμό των ANFA-SMP στο πλεόνασμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για χαμηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την επόμενη κιόλας χρονιά...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός
Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός
Παρά τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα παραμένει πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και «παλεύει» με τους γείτονες του… 10%.
Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Υψηλές οι προσδοκίες στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών από τη νέα πάγια ρύθμιση, που έρχεται να «κουμπώσει» με τις 120 δόσεις- Στρατηγικός στόχος η μηδενική μεταβολή των χρεών στην εφορία το 2020!
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό
Ξεδιπλώνεται το σχέδιο για κλαδικές παρεμβάσεις- Στις 40.000 έφτασαν οι αιτήσεις για κρατικά δάνεια- Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας η κάλυψη των επιταγών.
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό
Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα
Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες για τον Απρίλιο - Στο ΓΛΚ ποντάρουν στην έκπτωση του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές.
Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα
«Καυτός» Αύγουστος για το υπουργείο Οικονομικών
«Καυτός» Αύγουστος για το υπουργείο Οικονομικών
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε τα πρώτα ευρώ από τα ευρωπαϊκά «εργαλεία» χρηματοδότησης. Διαψεύδεται η εκτίμηση ότι η χείρα βοηθείας θα έφθανε ήδη από το καλοκαίρι.
«Καυτός» Αύγουστος για το υπουργείο Οικονομικών