fbpx«Αντεξε» η αγορά καυσίμων -Σταθερές οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

«Αντεξε» η αγορά καυσίμων -Σταθερές οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα

«Αντεξε» η αγορά καυσίμων -Σταθερές οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αισιόδοξοι ότι οι τιμές της βενζίνης και των λοιπών καυσίμων δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές αυξήσεις εμφανίζονται οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς. 

Μετά την ανησυχητική αύξηση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα -μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, τόσο χθες, όσο και σήμερα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησε με το βαρέλι, το πρωί της Τετάρτης, να κυμαίνεται στα 63,40 δολάρια. 

Σταθερές οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές της βενζίνης δεν επηρεάστηκαν από τη διεθνή κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε (πανελλαδικά) στο 1,592 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,589 ευρώ τη Δευτέρα. 

Παρά ταύτα, οι τιμές διυλιστηρίου -που καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των προηγούμενων 5 ημερών- ακρίβυναν σήμερα κατά επιπλέον 1 λεπτό το λίτρο, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση στην τιμή βάσης της αγοράς, σωρευτικά τις τελευταίες ημέρες περίπου στα 2 λεπτά. 

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του αργού δημιουργεί προϋποθέσεις για εκτόνωση των πιέσεων, σε κάθε περίπτωση πάντως η διακύμανση των τιμών στη λιανική δεν ξεφεύγει από τα συνήθη επίπεδα.

Βενζινοπώλες: Δεν έπρεπε να πανικοβάλλουμε το κοινό 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστηρίζει ότι «από χθες συστήσαμε προς όλους να επιδείξουν ψυχραιμία. Η αγορά κινείται πολύ ομαλά, ενώ και σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) η τάση είναι πτωτική. Ολα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη βενζίνη και τα άλλα καύσιμα» προσθέτει. 

Ο κ. Κιούσης τονίζει ότι «αν η τάση που ξεκίνησε τη Δευτέρα συνεχιζόταν και είχαμε τρεις συναπτές ημέρες με αυξήσεις του 10% τότε ναι, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές. Δεν έπρεπε όμως να πανικοβάλλουμε το κοινό. Φανταστείτε ότι την Τρίτη μας έπαιρναν ανήσυχοι πελάτες και ζητούσαν πετρέλαιο θέρμανσης». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος «στην Ελλάδα δεν έχουμε περιθώρια για πιο ακριβά καύσιμα. Εχουμε την τρίτη υψηλότερη τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη λόγω των υψηλών φόρων. Η τιμή δεν συνάδει με την αγοραστική μας δύναμη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν οι ιθύνοντες». 


Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας στη βενζίνη 

Την ίδια ώρα, και μετά τις συσκέψεις που έγιναν χθες στο ΥΠΕΝ αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίου συνεχίζουν τους ελέγχους για, τυχόν, φαινόμενα αισχροκέρδειας στη βενζίνη. 

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, τα συνεργεία της ΓΓ Εμπορίου δεν έχουν ακόμα ανιχνεύσει κάτι ανησυχητικό στην αγορά καυσίμων, ωστόσο οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. 

Στη σύσκεψη με παράγοντες της αγοράς καυσίμων που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τόσο οι υφυπουργοί Γεράσιμος Θωμάς και Νίκος Παπαθανάσης όσο και οι εκπρόσωποι διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων επεσήμαναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν οι διεθνείς τιμές παραμείνουν σε συνεχή ανοδική τροχιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Πτωτικές τάσεις καταγράφει το πετρέλαιο σήμερα, μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για αποκατάσταση της παραγωγής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Γεωργιάδης: Ελεγχος και πρόστιμα στα πρατήρια καυσίμων
Γεωργιάδης: Ελεγχος και πρόστιμα στα πρατήρια καυσίμων
«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Γεωργιάδης: Ελεγχος και πρόστιμα στα πρατήρια καυσίμων
Παπαθανάσης: Συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων
Παπαθανάσης: Συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παπαθανάσης: Συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων