Κτηματολόγιο: Χιλιάδες αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στην Αθήνα -Τι προβλέπεται

NEWSROOM
Κατά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου αναδείχθηκαν πολλά προβλήματα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε δύσκολο «γρίφο» για τη διοίκηση του Κτηματολογίου εξελίσσεται η περίπτωση των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων υπάρχουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία της προανάρτησης στο Κτηματολόγιο -για την Αθήνα- και αναδείχθηκε τον Ιούλιο από τον τέως δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Μπρούλια και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά.

Ο κ. Μπρούλιας είχε στείλει σχετική επιστολή στο Κτηματολόγιο τον περασμένο Ιούλιο ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα «ορφανά» ακίνητα της Αθήνας. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η διοίκηση του Κτηματολογίου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος. Τόσο ο Γιώργος Μπρούλιας όσο και ο Στράτος Παραδιάς αντιπρότειναν τα συγκεκριμένα ακίνητα να μην περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, αλλά να αξιοποιηθούν από τον δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά σε χρήση των χιλιάδων αγνώστου ταυτότητας κατοικιών για τη στέγαση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, έναντι ενός χαμηλού μισθώματος, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «κοινωνικής κατοικίας» (social housing).

Οπως ανέφερε στο iefimerida.gr ο κ. Στράτος Παραδιάς της ΠΟΜΙΔΑ «το Δημόσιο, σε καμία περίπτωση, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα χιλιάδες ακίνητα που θα προκύψουν ως αγνώστου ιδιοκτήτη κατά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου. Τόσο εμείς, όπως και ο κ. Μπρούλιας, προτείναμε να περάσουν στους ΟΤΑ και στην περίπτωση της Αθήνας, προφανώς, στον δήμο Αθηναίων».

Διαβάστε περισσότερα για το «βραχυκύκλωμα» στο Κτηματολόγιο και τα χιλιάδες «ορφανά» ακίνητα στην Αθήνα στο iefimerida.

ΣΧΕΤΙΚΑ