fbpxΤα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους | Economistas.gr
Skip to main content

Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους

Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους
Shutterstock

Η λέξη “υπομονή” είναι αυτή που λειτουργεί ως οδηγός για τις επόμενες κινήσεις στο «ευαίσθητο» πεδίο του Χρέους, καθώς αν και δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη ρευστού ως το τέλος της χρονιάς, δεν είναι μυστικό ότι απαιτείται η διατήρηση ανοικτών των δρόμων προς τις αγορές, έστω με κινήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. 

Στόχος πρώτος είναι να απαλλαγεί η Ελληνική Δημοκρατία από τα αχρείαστα ακριβά δάνεια, πρωτίστως του ΔΝΤ κι αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί. Από εκεί  και πέρα, αν και θα ήταν επιθυμητή ανάλογη εξαγορά ακριβών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες, τα νομικά εμπόδια (νομισματική χρηματοδότηση) καθιστούν το εγχείρημα αβέβαιο και σίγουρα χρονοβόρο.

Επιθυμητό είναι, επίσης, το «σκούπισμα» των ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI και παραμένουν στα χέρια ιδιωτών. Στις επαφές που έγιναν επί αμερικανικού εδάφους τις προηγούμενες εβδομάδες, με εκπροσώπους των «μεγάλων», δηλαδή επενδυτικών τραπεζών και funds, αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον συμμετοχής σε swaps που είναι πολύ πιθανόν να “τρέξουν” λίαν προσεχώς, ήταν έντονο. Αυτήν τη στιγμή, το σύνολο του ελληνικού Χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών ανέρχεται σε περίπου 46 δισ. ευρώ. 

stigmiotypo_apo_2019-10-03_08-40-12_iefimerida.jpg

Το ερώτημα που «καίει» φυσικά όσους έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις κινήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι πώς θα κινηθεί πριν φύγει η χρονιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του ΟΔΔΗΧ, όπου και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα. «Οι επιλογές είναι πολλές, όχι μία», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις για πολύ τολμηρά βήματα π.χ. έκδοση 15ετούς ομολόγου, χωρίς όμως να έχουν πιθανότητες υλοποίησης. 

Όπως είχε γράψει το economistas σε ανύποπτο χρόνο, μια κίνηση χωρίς ρίσκο, που θα διατηρήσει την επαφή της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αγορές ως την έναρξη του δανειακού προγράμματος της επόμενης χρονιάς, είναι η επανέκδοση (reopening) πρόσφατου τίτλου, με πιο πιθανή αυτή του 10ετούς ομολόγου. 

tvc_84cc9b3a1f3bee2855bfe1fd7b496459.png


Αυτό που σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, είναι ότι παρά την επιτυχία των τριών τελευταίων εκδόσεων (5ετές, 10ετές, 7ετές), λείπει μια έκδοση Benchmark, δηλαδή μια έκδοση 3-5 δις ευρώ, που θα διασπείρει εκ των πραγμάτων τον τίτλο σε περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Υπό αυτήν την έννοια, ένα reopening του 10ετούς, από το οποίο αντλήθηκαν 2,5 δις ευρώ, με στόχο να αναζητηθούν άλλα 1,5- 2 δις ευρώ, θα εξυπηρετήσει απόλυτα το στόχο και μάλιστα σε συνθήκες πολύ χαμηλότερων επιτοκίων. 

Το 10ετές, που εκδόθηκε με 3,875% διαπραγματεύεται στο 1,35%, το 5ετές «παίζει» στο 0,69%, το 7ετές στο 1,08%, ενώ το «ρολάρισμα» των 6μηνων εντόκων γραμματίων έγινε με 0,09% από 0,15% στις 28 Αυγούστου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Τα έντοκα γραμμάτια θα περιοριστούν σε μόλις 8,2 δισ. ευρώ ενώ η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα θα ανοίξει το δρόμο για νέα πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ.
Ως και 9 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων το 2020
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
Το αργότερο ως τα μέσα Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα χτυπήσει την πόρτα των αγορών. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι η διάρκεια του πρώτου ομολόγου για τη φετινή χρονιά.
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
Με 10ετές η επόμενη έξοδος στις αγορές!
Με 10ετές η επόμενη έξοδος στις αγορές!
Oι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων τα σενάρια καταστροφής μετά το 2032 κι έστειλαν μήνυμα στον ESM εν όψει του νέου DSA- Και φινλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο «μπήκε» στο 15ετές!!!
Με 10ετές η επόμενη έξοδος στις αγορές!
Έξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!!
Έξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!!
Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την απόδοση του 7ετούς- Η διαφαινόμενη σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής, ο… συνωστισμός των «μεγάλων» και οι αναμενόμενες «γκρίζες» εκθέσεις από Fitch και Moody’s επίσπευσαν την έξοδο.
Έξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!!