Το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει: Δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού

NEWSROOM
Το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει: Δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού
INTIME

Εν αναμονή της κατάθεσης τη Δευτέρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 και στον απόηχο των προειδοποιήσεων Μοσκοβισί, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού και ότι οι φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα προχωρήσουν κανονικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναφέρει ότι "όπως θα φανεί και στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020".

Τονίζει, επίσης, ότι "όλα τα μέτρα (φορολογικών ελαφρύνσεων) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμο", ενώ μεσοπρόθεσμα η κυβέρνηση θα προχωρήσει "σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος".

Ομοίως, το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, ενώ σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή στόχος είναι "η αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων, η ενοποίηση βάσεων για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας και η διεύρυνση της ηλεκτρονικοποίησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών".

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι "δεν προβλέπεται να περικοπεί" η "13η σύνταξη" την οποία χαρακτήρισε "επινόηση ΣΥΡΙΖΑ" καθώς, όπως είπε "το συγκεκριμένο επίδομα που χορηγήθηκε προεκλογικά μετράται ως το 1/5 της 13ης σύνταξης και είναι ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε".

Τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων και στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομικά αδύναμων.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης βρισκεται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζήτημα που ήδη έχει τεθεί τόσο απο τον πρωθυπουργό, όσο και από τον ίδιο στις συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ και των θεσμών.

Ως προς την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ο Χ. Σταϊκούρας, σημειώνει ότι είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ, υπενθυμίζει ότι "επί ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο μειώθηκε ήδη μια φορά", τονίζει ότι "το ζητούμενο είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων" και προσθέτει οτι "οι πολιτικές υλοποίησης αυτών ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση".

"Επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το αφορολόγητο να διατηρηθεί ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο καθεστώς" είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο "Ηρακλής" που αφορά στα "κόκκινα δάνεια" και το οποίο θα εισαχθεί προς νομοθέτηση σύντομα, ο Χ. Σταϊκούρας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση του ότι "το σχέδιο θα μειώσει την έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις που γίνονταν πριν από λίγους μήνες".

Tην εκτίμηση ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά θα υπάρξει και πάλι ένα μικρό υπερπλεόνασμα, διατυπώνει ο υφυπουργός Οικονοµικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής”.

"Ο προϋπολογισμός του 2020, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν παρουσιάζει, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το προσχέδιο, δημοσιονομικό κενό. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρούμε όμως ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”, αναφέρει ο κ. Σκυλάκης.

Συμπληρώνει ότι "τελειώνουμε κατ’ αρχήν με το καταστροφικό φαινόμενο της υποεκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού με την αναθεώρηση των οροφών δαπανών των υπουργείων σε ρεαλιστική βάση και προχωρούμε στην επισκόπηση δαπανών και εσόδων σε όλη τη γενική κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος επί δικής μας κυβέρνησης θα σέβεται τον φορολογούμενο στη δημοσιονομική συμπεριφορά του. Επίσης, διευρύνουμε τη φορολογική βάση με συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ