Στενό μαρκάρισμα των ξένων επενδυτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες

Από παλιότερη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής / SOOC

Ραντεβού με τους επικεφαλής της BNP Paribas και της Blackrock, έχει ο Χ. Σταϊκούρας πριν καλά- καλά ξεπεράσει το jet lag από το πολύωρο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ σειρά θα πάρουν πρωτοκλασάτα στελέχη από funds και επενδυτικές τράπεζες, είτε σε τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών είτε σε «κλειστές» ομάδες, όπως αυτή που οργάνωσε η HSBC.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον των ξένων δεν είναι απλώς φιλολογικό ούτε διερευνητικό, καθώς όπως αποδεικνύει η αυξημένη παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών στις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, οι real money investors ήρθαν για να μείνουν και να καρπωθούν τις υψηλές αποδόσεις και τις υπεραξίες, που προσφέρει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα.

Το γεγονός, δε, ότι ο Χ. Σταϊκούρας δεν ταξίδεψε μόνος του στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει δίπλα του τον αρμόδιο υφυπουργό για τα χρηματοπιστωτικά, Γ. Ζαββό, λέει πολλά για το αντικείμενο των «τραπεζιών» που θα στηθούν αυτά τα 24ωρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, με φόντο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν υπάρχει μια «σκιά» στο ελληνικό succcess story, αυτή δεν είναι άλλη από το οξύ πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, καθώς κρατάνε χειροπόδαρα δεμένες τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. Η... απελευθέρωση του “Ηρακλή” από τις Βρυξέλλες δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ξένους, που ζητάνε λεπτομέρειες για τα χρονοδιαγράμματα και πολύ περισσότερο για την επόμενη φάση.

Το σχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2020, που απεστάλη στις Βρυξέλλες, πέρα από τα δημοσιονομικά, αποκαλύπτει και τη στρατηγική, τις βασικές παραδοχές του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη ημέρα. Κατ’ αρχάς, μετά την πολυετή περιπέτεια των capital controls και του φλερτ με το Grexit, οι “πληγές” στην καταθετική βάση των τραπεζών επουλώνονται με αργούς ρυθμούς. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς, οι καταθέσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα έχουν αγγίξει τα 150 δισ. ευρώ, δηλαδή με απλά λόγια θα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιανουάριο του 2015, πριν από το θρίλερ των εξάμηνων διαπραγματεύσεων και τη φυγή περίπου 30 δις ευρώ.

Από την άλλη, οι χορηγήσεις δανείων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 167,5 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας απλώς στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου κι αυτό επιβεβαιώνει το ότι αν οι τράπεζες δεν απαλλαγούν από το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων, δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτό το κρίσιμο μέγεθος, το σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει ότι τα προβληματικά δάνεια θα περιοριστούν στα 46 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι προσδοκάται από τον «Ηρακλή» να απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. ευρώ «σάπιων» δανείων.


Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους Οίκων Αξιολόγησης, από τους οποίους υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ταχύτερων αναβαθμίσεων, με στόχο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Πέρα από τους μακροοικονομικούς δείκτες, που μαρτυρούν ραγδαία βελτίωση, ο Χ. Σταϊκούρας έχει υπέρ του τις τρελές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, που αν μη τι άλλο οδηγούν αργά ή γρήγορα σε αναθεώρηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που απεστάλη στις Βρυξέλλες, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία ήδη βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, προβλέπεται να διαμορφωθούν στο -0,6% την επόμενη χρονιά, ενώ το μέσο επιτόκιο των μακροπρόθεσμων τίτλων υπολογίζεται ότι θα πέσει στο 0,1% από 1,1% το 2018. Όσο για την «ψαλίδα» έναντι του γερμανικού 10ετούς, εκτιμάται ότι θα «κλείσει» στο 1,7% από 3,15% φέτος και 3,7% πέρσι.


Ήδη, στην αγορά «μυρίζει» ότι η Standard & Poors θα κάνει την πρώτη αναβάθμιση την επόμενη εβδομάδα και άπαντες κρατούν την ανάσα τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ