Το σχέδιο για εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Shutterstock

Αυτήν τη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία χρωστάει ακόμα στο ΔΝΤ κάτι λιγότερο από 8,5 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου του 2024. Όλα αυτά δεν αλλάζουν. Αυτό που μπορεί, όμως, να αλλάξει είναι το κόστος εξυπηρέτησης των εν λόγω δανείων.

Πέρσι, τέτοια εποχή, ο τότε υπουργός Οικονομικών στη Σύνοδο του ΔΝΤ είχε συζητήσει με την Κ. Λαγκάρντ για την πρόθεση της Ελλάδας να εξοφλήσει πρόωρα κάποια ακριβά δάνεια του Ταμείου, τα οποία βαρύνονταν με επιτόκιο περίπου 5%. Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και νυν Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είχε εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση και το μπαλάκι πέρασε στο γήπεδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η πρόωρη εξόφληση θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει το “μαξιλάρι” αλλά τα ποσά που θα μπορέσει να αντλήσει από τις αγορές. Κάπου στην προεκλογική περίοδο η διαδικασία αυτή “κόλλησε”, περίπου 1,5 δισ. πληρώθηκαν με “αλμυρό” επιτόκιο, αλλά πλέον όλα έχουν πάρει το δρόμο τους για τα υπόλοιπα 2,7- 2,8 δισ ευρώ ακριβών δανείων του Ταμείου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, με κάθε επισημότητα, “ξεπάγωσε” τη διαδικασία και υπολογίζεται ότι λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας του ESM- θα απαιτηθούν ψηφοφορίες και από Εθνικά Κοινοβούλια- η αποπληρωμή αυτών των δανείων, που έχουν επιτόκιο 4,91%, θα γίνει μετά το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, χωρίς να επηρεάζει αυτό την Έκθεση Αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών τους εκπροσώπους funds κι επενδυτικών τραπεζών στην Ουάσιγκτον, έπεται συνέχεια.

Αυτήν τη στιγμή το ελληνικό 10ετές, δηλαδή το “βαρόμετρο” του Χρέους, “παίζει” στα ιστορικά χαμηλά του 1,3%, ανάλογη μείωση του κόστους καταγράφεται στην 5ετία και στην 7ετία, ενώ ήδη εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Το σημαντικότερο όλων είναι, όμως, ότι κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο και η “ψαλίδα” με το γερμανικό Bund κι όπως προβλέπει το σχέδιο Προϋπολογισμού, το spread το 2020 θα περιοριστεί στο 1,7% από 3,15% φέτος και 3,7% πέρσι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Ελλάδα μπορεί να προγραμματίσει νέα πρόωρη εξόφληση ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη κίνηση θα αφορά σε δάνεια 1,5- 2 δισ ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%. Είναι προφανές ότι η πρόωρη εξόφληση τους θα ήταν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, εάν το κόστος δανεισμού της χώρας δεν υποχωρούσε με τέτοια εντυπωσιακή ταχύτητα. Με δεδομένο ότι δεν αναμένεται διαφοροποίηση στα σημερινά επίπεδα του 10ετούς- παρά μόνο υποχώρηση χαμηλότερα- του χρόνου τέτοια εποχή υπολογίζεται ότι θα έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω μείωση της έκθεσης της χώρας σε δάνεια του ΔΝΤ. Κι επειδή με τέτοιου είδους κινήσεις, το προφίλ του Χρέους βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, είναι προφανές ότι θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στη μητέρα των μαχών: στη μείωση των πλεονασμάτων...

ΣΧΕΤΙΚΑ