fbpxΣταϊκούρας: Βέβαιος για προϋπολογισμό και πλεονάσματα | Economistas.gr
Skip to main content

Σταϊκούρας: Βέβαιος για προϋπολογισμό και πλεονάσματα

Σταϊκούρας: Βέβαιος για προϋπολογισμό και πλεονάσματα
SOOC

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον στόχο για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020, είπε ότι «η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς το ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%. Ενώ η επίδοση του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019».

«Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων φορέων. Με όλα τα συστατικά της μεγέθυνσης, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές αλλά κυρίως τις επενδύσεις να εμφανίζουν θετικό, αρκετά σημαντικό πρόσημο. Και πάει πολύ να κατηγορούν τη νέα Κυβέρνηση για υπεραισιοδοξία αυτοί που επί 4 χρόνια έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη! 0 στα 4!», συμπλήρωσε.

Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, είπε ότι είναι στόχοι που συμφώνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά «οι οποίοι δεν θα επιτυγχάνονταν, όπως αποδεικνύεται από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

«Όμως, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές, η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αποτυπώνεται και στην υψηλότερη εισπραξιμότητα φόρων, συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019», είπε.

Η συζήτηση για τα πλεονάσματα συνεχίζεται

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγε ψέματα και για τα πλεονάσματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «είχατε μιλήσει για δήθεν μείωση πλεονασμάτων. Τον Μάιο του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού».

Όπως είπε, η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει αρχίσει και συνεχίζεται. «Οι συνθήκες ωριμάζουν, ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας, το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεται και εμείς το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες. Παράλληλα ξεδίπλωσε και τις δράσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. «Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι του εθνικού σκάφους για να περάσουμε τη τελευταία δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε υπεύθυνα. Χρειάζεται πατριωτική συνείδηση μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Στη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης μας».

Τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ευνοούνται τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αναφέροντας τα εξής:

  • 7,2 εκατομμύρια πολίτες με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ εως 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Οσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία εως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης
  • 474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.
  • Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων.
  • Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταϊκούρας: Αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστικός ο νέος προϋπολογισμός
Σταϊκούρας: Αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστικός ο νέος προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική, τόνισε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Σταϊκούρας: Αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστικός ο νέος προϋπολογισμός
Σταϊκούρας: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ
Σταϊκούρας: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ
Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαλείται ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ύψος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Σταϊκούρας: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ
Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν λόγω της καραντίνας
Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν λόγω της καραντίνας
Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προυπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2020 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ.
Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν λόγω της καραντίνας