Πάγια ρύθμιση οφειλών και 8 ακόμη ελαφρύνσεις στο νέο φορολογικό

NEWSROOM
Χρήστος Σταϊκούρας
φωτό: Eurokinissi

Δέκα ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα» για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών, η θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, η μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Στις αρχικές πληροφορίες για το φορολογικό νομοσχέδιο αναφερόταν μια σημαντική διάταξη για τα ενοίκια, που θα προέβλεπε να προσμετρώνται ως ηλεκτρονικές δαπάνες για την κάλυψη του ορίου 30% επί του εισοδήματος, από το 2020. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να ισχύσει, καθώς τα μισά νοικοκυριά της Ελλάδας ζουν σε ενοικιασμένη κατοικία, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έπιαναν αυτόματα το όριο.

Επιπλέον, πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων, ανεξάρτητα με του αν θα προσμετρηθούν στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών.

Οπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να οδηγηθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι το πρόταγμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι «να βοηθήσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».


Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.

Τα δέκα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου:

  1. Μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 22%. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μειωθούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα.
  2. Μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24% για τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη.
  3. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 απο το 10% στο 5%.
  4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  5. Εκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος.
  6. Θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις. Θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.
  7. Θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.
  8. Ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Εξετάζεται το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
  9. Μείωση στο 10% του φόρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
ΣΧΕΤΙΚΑ